De fractie van Awaz (staand uiterst rechts). Zij vroegen de Tweede Kamer om meer aandacht voor de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren.
De fractie van Awaz (staand uiterst rechts). Zij vroegen de Tweede Kamer om meer aandacht voor de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren.

‘Jeugd niet genoeg gerepresenteerd’

Politiek

NIJVERDAL/DEN HAAG - Afgelopen maandag, 15 april, vond in de Tweede Kamer het Nationaal Jeugddebat plaats. namens de provincie Overijssel namen (onder andere) twee leerlingen van CSG Reggesteyn deel. Awaz Ahmad en Sem Zandvoort namen plaats op de bekende blauwe stoeltjes.

Samen met hun fracties presenteerden ze een idee voor een maatschappelijk probleem dat jongeren aangaat. Het doel? Jongeren meer bij de politiek betrekken en dat politici iets met deze ideeën gaan doen.

Jeugddebat

Tijdens het Provinciaal Jeugddebat konden jongeren laten weten dat ze mee wilden doen aan Nationaal Jeugddebat. Awaz en Sem hebben zich beide aangemeld. “Ik ben op school betrokken bij de debatclub, dus toen de vraag kwam of ik mee wilde doen aan het Provinciaal Jeugddebat, zei ik meteen ja”, vertelt Sem.

“Ik zie de jeugd niet genoeg gerepresenteerd in de politiek en ik heb veel interesse in de politiek, daarom doe ik mee”, zegt Awaz.

In de Tweede Kamer gingen de deelnemers, in samengestelde fracties, in debat met ministers en staatssecretarissen. De betreffende minister of staatssecretaris is verantwoordelijk voor het maatschappelijk thema waarover de deelnemers een voorstel met een oplossing schreven.

De fractie van Awaz had als thema ‘de invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren’ en ging in debat met Alexandra van Huffelen (BZK) en Maarten van Ooijen (VWS). De fractie van Sem boog zich over ‘het gedrag van jongeren ten aanzien van geld’ en debatteerde hierover met Carola Schouten (SZW) en Steven van Weyenberg (Fin).

Nationaal Jeugddebat, Den Haag, Carola Schouten, Martin Bosma, Steven van Weyenberg
Sem (tweede van links) met zijn fractie, Martin Bosma, Steven van Weyenberg en Carola Schouten na afloop van het debat. 

Fractie

“Iedereen heeft een eigen rol binnen de fractie”, vertelt Awaz. “Onze fractie bestond uit 35 personen, uit heel Nederland. Ik was een van de woordvoerders van mijn fractie. Na het Provinciaal Jeugddebat word je op basis van je sterke punten ingedeeld en heb je een aantal voorbereidingsbijeenkomsten. Het samenwerken met de fractieleden vond ik ontzettend leuk. Ik was daar met gelijkgestemden mensen die het net zo serieus namen als ik. Ook vind ik de uitdaging bij het voeren van een debat heel leuk, je wordt uitgedaagd je communicatievaardigheden te verbeteren en kritisch na te denken. Daarnaast vond er veel kennisverrijking plaats, doordat je met mensen die verschillende perspectieven hebben interacteert.”

Debat

Het debat verliep volgens beide jongens goed. “Ons verhaal is zeker goed overgekomen en de ministers en staatssecretarissen namen het ook allemaal serieus”, vertelt Sem. “Ze luisterden aandachtig en hadden zich goed voorbereid. Het was echt een mooi debat. Wat ik wel grappig vond, was dat Steven (demissionair minister van Financiën) het Nationaal Jeugddebat gebruikte voor zijn eigen promotie.”

“De staatssecretarissen waren heel kritisch, maar we hebben ons best gedaan hun vragen zo goed mogelijk te beantwoorden”, zegt Awaz. “Na het debat stelden zij een vervolggesprek om dieper op de inhoud in te gaan voor. Dat aanbod hebben we natuurlijk aangenomen! Verder vond ik het mooi dat ik niet alleen mijn provincie vertegenwoordigde, maar ook een stem mocht zijn voor de Koerdische jongeren in Nederland. Ik zie het als een kans te laten zien dat onze achtergrond geen belemmering is, maar een verborgen superkracht.”

Awaz vluchtte op het hoogtepunt van de Syrische burgeroorlog, in 2015, naar Nederland. “Ik hoop met mijn deelname jongeren met een migratieachtergrond te inspireren.”

Afbeelding
Column Gerdien op de thee bij André Gorter 3 uur geleden
Afbeelding
Taboedoorbrekend: lezing over de menopauze 5 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Nijverdal FOTO'S 9 uur geleden
Afbeelding
Ridderstrijd geopend 12 uur geleden
Afbeelding
Groei en Bloei Salland houdt Lentefair 14 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 15 uur geleden
Afbeelding
Laat de dagelijkse sleur van je afglijden: Geniet van een avond vol humor! 1 mei, 19:36
Afbeelding
Stap in de wereld van Juf Roos en Gijs voor een verjaardagsfeest om nooit te vergeten! 1 mei, 12:15