Decorandi 2024
Decorandi 2024 Foto: INGEBEELD

Lintjesregen gemeente Hellendoorn 2024

Nieuws

HELLENDOORN - Burgemeester Jorrit Eijbersen reikte vrijdag 26 april maar liefst 15 Koninklijke onderscheidingen uit aan inwoners van de gemeente Hellendoorn. Twaalf inwoners zijn Lid in de Orde van Oranje-Nassau geworden en drie werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Eijbersen is ontzettend trots op het feit dat er zoveel vrijwilligers actief zijn in de gemeente. “Prachtig om te zien dat dit ook gezien wordt door onze mede-inwoners en fantastisch dat we onze vrijwilligers op deze bijzondere manier in het zonnetje kunnen zetten.”

Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

  • De heer A.G.M. (Tonnie) Albers
  • De heer J.G.J. (Jan) Grote Ganseij 
  • De heer G.J. (Gerrit) Haselhorst 
  • De heer H.D. (Henk) Hospers
  • Mevrouw E.G.M. (Liesbeth) Kemper-Bosman 
  • Mevrouw M.W.L. (Ria) Kemper-de Haan
  • De heer A. (Alex) van Keulen 
  • De heer J. (Jeroen) Langbroek
  • Mevrouw F. (Froukje) Stegeman-de Jonge
  • De heer L. (Bertus) Webbink 
  • De heer G.D.M. (Sinus) Wennemers 
  • Mevrouw J.M.E. (Ans) Wennemers-Kemna 

Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

  • De heer J.W. (Wim) van de Merwe
  • De heer J.J. (Jan) Rodenburg
  • De heer G.D. (Dinand) Webbink 

De uitreiking was dit jaar in Gouden Theater Paleis in het Avonturenpark Hellendoorn. Een bijzondere locatie, maar dit had alles te maken met de opening van de nieuwe achtbaan in het attractiepark: Ridderstrijd. Burgemeester Eijbersen, de gedecoreerden en directeur Van Vliet van het Avonturenpark hadden de eer om de opening te verrichten. 


De heer Wennemers dacht dat hij mee was voor zijn vrouw, maar werd ook zelf benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. - Foto: INGEBEELD

Decorandi

De heer A.G.M. (Tonnie) Albers (71 jaar) Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Albers uit Hellendoorn is een dynamische kracht binnen de geloofsgemeenschap Sebastianus in Hellendoorn, waar hij als vrijwilliger de bezoekersgroep leidt en het bezoekwerk coördineert. Hij neemt de leiding bij de werkzaamheden rondom uitvaarten, waarbij hij nauw samenwerkt met de pastor en andere betrokkenen. Daarnaast is hij actief bij de weekendvieringen, waar hij de pastor ondersteunt bij het uitdelen van de communie en een rol speelt bij de maandelijkse ontmoetingsviering, waar hij onder andere parochianen ophaalt en helpt bij het koffieschenken en uitdelen van soep.
Als lid van het Sebastianus-overleg, het secretariaat van de geloofsgemeenschap en recentelijk benoemd lid van de locatieraad, is de heer Albers een belangrijke spil binnen de geloofsgemeenschap en toont hij een diepe betrokkenheid bij diaconale activiteiten.
Naast zijn inzet binnen de geloofsgemeenschap is de heer Albers al meer dan 13 jaar vrijwilliger op Landgoed ‘Het Nieuw Hydepark’ en heeft hij zich vele jaren ingezet voor de Lourdesgroep Almelo. Zijn grenzeloze toewijding en zorgzaamheid hebben een diepe indruk achtergelaten op de mensen om hem heen.
De heer Albers wordt gekenmerkt door zijn onvoorwaardelijke inzet en warme betrokkenheid bij alles wat hij aanpakt. Zijn toewijding en liefdevolle aard hebben een significante impact gehad op de organisaties waar hij actief is.

De heer J.G.J. (Jan) Grote Ganseij (71 jaar) Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Grote Ganseij uit Haarle is een ware duizendpoot binnen de gemeenschap van Haarle. Al meer dan 35 jaar is hij een onvermoeibare kracht in de lokale kerk, waar hij als wijkvertegenwoordiger bezoeken brengt aan mede-kerkgangers en een essentiële rol speelt als collectant en assistent-koster. Zijn toewijding aan de geloofsgemeenschap is ongeëvenaard, en zijn handigheid en betrokkenheid bij het opzetten van de kerststal en het onderhoud van de kerk getuigen van zijn waardevolle bijdrage.
Naast zijn inzet voor de kerk is de heer Grote Ganseij al bijna 40 jaar een gewaardeerd lid van toneelvereniging Ons Genoegen, waar hij met zijn unieke typetjes het publiek aan het lachen brengt en bijdraagt aan het decor. Ook is hij al drie decennia lang een vertrouwd gezicht in de carnavalsoptocht, waar hij telkens weer met creatieve thema’s deelneemt en zijn buurtvereniging al 25 jaar trouw dient als secretaris.
Daarnaast staat hij bekend om zijn bijdrage aan de verkeersveiligheid bij diverse evenementen en zijn inzet als lid van de Drumband Haarle, waar hij zijn talenten als vlaggendrager en achter-de-schermen-ondersteuner ten volle benut.
Zijn toewijding aan verschillende aspecten van het gemeenschapsleven, zijn onbaatzuchtige inzet als verkeersregelaar, zijn rol in culturele en sociale activiteiten, en zijn bijdrage aan de lokale jeugd getuigen van zijn buitengewone verdiensten voor de gemeenschap van Haarle.

De heer G.J. (Gerrit) Haselhorst (69 jaar) Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Meneer Haselhorst uit Hellendoorn is al meer dan 40 jaar een kracht van betekenis in het vrijwilligerswerk. Als voormalig voorzitter én actief lid van de Boerendansers van Marle heeft hij talloze optredens georganiseerd en bijgedragen aan het behoud van folklorische dansen, zang en kleding. Zijn inzet brengt vreugde bij bejaarden, zieken en tijdens folklorische feesten.
Daarnaast heeft hij zich van 1982 tot 2022 ingezet als bestuurslid van de Beheerscommissie Marle, waarbij hij intensief werk verrichtte voor de gemeenschap van Marle en aangrenzende buurtschappen. Als lid van de werkgroep “Zicht op Marle” speelde hij een cruciale rol bij het vergroten van de leefbaarheid en het binnenhalen van subsidies voor de verbouwing van buurthuis De Leemkamp.
Ook heeft de heer Haselhorst als voorzitter van de werkgroep Energie Transitie Marle (ETM) belangrijk werk verricht, waarbij hij zich intensief inzette voor de belangen van de Marlese inwoners. Zijn betrokkenheid bij toneelclubs, jongerenverenigingen en zijn continue inzet voor de gemeenschap getuigen van zijn onuitputtelijke energie en toewijding.
Zijn jarenlange inzet voor de samenleving, zowel op sociaal-maatschappelijk gebied als in het behoud van cultureel erfgoed, hebben een onmiskenbare bijdrage geleverd aan het welzijn en plezier van velen.

De heer H.D. (Henk) Hospers (71 jaar) Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Hospers uit Nijverdal heeft een onvermoeibare inzet getoond als vrijwilliger, waarbij hij een breed scala aan taken en verantwoordelijkheden op zich heeft genomen.
Als ouderling in de Gereformeerde kerk in Leeuwarden (1980-1982) en later als lid van de commissie van beheer van de gereformeerde kerk in Holten (1985-1989) speelde hij een cruciale rol in vergaderingen, huisbezoeken, onderhoudswerkzaamheden en financiële aangelegenheden.
In de jaren ‘80 en ‘90 was hij tevens actief betrokken bij de medezeggenschapsraad van de basisschool Het Kompas in Holten en de Christelijke Scholengemeenschap Reggesteyn in Nijverdal, waar hij de belangen van ouders en scholieren behartigde.
Vanaf begin jaren ‘90 heeft de heer Hospers zich ingezet voor de Gereformeerde Kerk Nijverdal/Protestantse gemeente Nijverdal in diverse functies, variërend van secretaris en vice-voorzitter tot voorzitter van de Commissie van Beheer. Hij heeft bijgedragen aan de fusie tot de Protestantse Gemeente Nijverdal in 2012 en zich ingezet voor duurzaamheidsinitiatieven en het aanstellen van predikanten.
Sinds 1992 is hij lid van de Lionsclub Hellendoorn, waar hij diverse bestuursfuncties heeft vervuld en fondsen heeft geworven voor goede doelen. Daarnaast heeft hij van 2016 tot 2021 als wooncoach bij Stichting Duurzaam Thuis particulieren geadviseerd over het verduurzamen van hun woning.
Naast zijn inzet voor de kerkgemeenschap en maatschappelijke organisaties, heeft de heer Hospers zich ook als mantelzorger voor zijn moeder (1998-2016) en als lid en woordvoerder van de commissie Businessclub Hellendoorn-Nijverdal (2010-2015) ingezet voor zijn medemensen en de lokale gemeenschap.
Met zijn toewijding en veelzijdige vaardigheden heeft de heer Hospers een onschatbare bijdrage geleverd aan de samenleving en het welzijn van velen.

Mevrouw E.G.M. (Liesbeth) Kemper-Bosman (60 jaar) Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Kemper uit Haarle heeft zich gedurende meer dan 26 jaar met hart en ziel ingezet als vrijwilliger voor de H. Sebastianus in Haarle.
Haar inspanningen strekken zich uit over diverse terreinen van de kerk, waarbij ze de kernwaarden van religieuze gemeenschap, samenkomen, gebed, ontmoeten en omzien naar elkaar, belichaamt.
Als secretaris biedt ze essentiële ondersteuning voor diverse activiteiten binnen de parochie Heilig Kruis (locatie Haarle), waarbij ze de basis legt voor de uitvoering van activiteiten en een belangrijke schakel is voor het pastoraal team. Als lid van de coördinatiegroep draagt ze bij aan het dagelijkse bestuur van de Geloofsgemeenschap Haarle en fungeert ze als eerste aanspreekpunt tijdens pastorale bereikbaarheidsdiensten, waar ze cruciale steun biedt aan mensen in moeilijke tijden.
Naast haar rol als lector en lid van de avondwakegroep, waarbij ze bijdraagt aan de voorbereiding van vieringen en ondersteuning biedt aan mensen in rouw, is ze ook actief als redactielid van het parochieblad de Korenschoof en als coördinator van vrijwilligersgroepen.
Als lid van de Coördinatiegroep en de werkgroep Kerk in Platteland (KIP) speelt ze een centrale rol in de organisatie van boerderijvieringen en de boerenpelgrimstocht, waarbij ze haar betrokkenheid bij het plattelandsleven en haar geloof in woord en daad uitdraagt.
Mevrouw Kemper-Bosman is een gedreven en empathische persoonlijkheid die door haar tomeloze inzet en stabiele aanwezigheid een onschatbare bijdrage levert aan de Geloofsgemeenschap Haarle en de bredere samenleving. Haar toewijding aan het welzijn van anderen en haar vermogen om een luisterend oor te bieden maken haar een waardevolle en stabiele factor binnen de gemeenschap.

Mevrouw M.W.L. (Ria) Kemper-de Haan (69 jaar) Lid in de Orde van Oranje- Nassau
Mevrouw Kemper-de Haan uit Haarle was van 1987 tot 1998 een toegewijd lid van de werkgroep Haarle Creatief, waar ze betrokken was bij het organiseren van grote creatieve evenementen in de sporthal van Haarle en de omringende terreinen. Haar toewijding aan deze activiteiten vereiste wekelijks twee uur voorbereiding gedurende het jaar, en maar liefst tien uur per week in de maanden voorafgaand aan het evenement.
Sinds het jaar 2000 heeft mevrouw Kemper-de Haan zich als vrijwilliger en lid van de H. Sebastianus/Parochie H. Kruis ingezet, waar ze verschillende taken binnen het diakonaat en pastoraat vervult.
Daarnaast vervult ze de rol van lector, verzorgt gezinsvieringen en is actief in het jeugdpastoraat.
Gedurende de periode van 2004 tot 2020 heeft mevrouw Kemper-de Haan zich met liefdevolle toewijding ingezet als mantelzorger.
Sinds 2013 is ze als vrijwilliger actief bij De Zonnebloem, afdeling Haarle, waar ze waardevolle ondersteuning biedt door middel van huisbezoeken, begeleiding en het verspreiden van attenties.
Mevrouw Kemper-de Haan speelt sinds 2015 een essentiële rol als kookdame bij Stichting Laarmanhuis in Haarle. Wekelijks bereidt ze met toewijding de maaltijden voor de dagbesteding van ouderen. Daarnaast kookt ze één keer per vier weken voor twintig personen.
Van 2017 tot 2021 heeft ze haar vrijwillige inzet getoond bij Actief in Hofstedehuis, waar ze haar bijdrage leverde aan gespecialiseerde zorg voor mensen met dementie en tevens hielp bij diverse activiteiten.

De heer A. (Alex) van Keulen (74 jaar) Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Als bestuurslid algemene zaken van 1978 tot 2006 was de heer Van Keulen uit Hellendoorn medeverantwoordelijk voor het beleid en de technische aspecten van de voetbalvereniging Hulzense Boys. Hij speelde een cruciale rol bij het aantrekken van betaalde trainers en het bewaken van het technische beleid gedurende deze periode.
Sinds 1978 is hij onvermoeibaar actief als wedstrijdsecretaris, waarbij hij oefenwedstrijden regelt voor de selectieteams en uitstekende relaties onderhoudt met andere verenigingen.
Als ruim 60 jaar lid van de voetbalvereniging Hulzense Boys is hij terecht onderscheiden als Erelid van de club. Sinds 2000 zet hij zich als vrijwilliger in voor diverse taken, waaronder bardiensten, veldonderhoud en bestuursvertegenwoordiging bij uitwedstrijden.
Naast zijn sportieve betrokkenheid heeft hij ook een lange geschiedenis van vrijwilligerswerk binnen de gereformeerde kerk Hellendoorn, waar hij verschillende functies heeft vervuld, zoals ouderling en diaken, en zich inzet voor kerkelijke activiteiten en het bijstaan van gemeenteleden.
Daarnaast toont hij een indrukwekkend engagement bij diverse andere organisaties en initiatieven, zoals het organiseren van schoenendozenacties voor kinderen in ontwikkelingslanden, het mede organiseren van rommelmarkten en zijn inzet voor de Voedselbank.
Zijn betrokkenheid en toewijding zijn inspirerend en zijn nuchtere, praktische kijk op zaken heeft mede bijgedragen aan de groei en bloei van de verenigingen en organisaties waar hij bij betrokken is. Hij is een gewaardeerd klankbord en zijn inzet strekt verder dan alleen de bestuurskamer.

De heer J. (Jeroen) Langbroek (66 jaar) Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Langbroek uit Hellendoorn heeft zich op veel fronten ingezet. Tussen 2001 en 2006 bekleedde hij meerdere functies bij voetbalvereniging MVV69, waar hij als bestuurslid, leider en trainer een belangrijke rol speelde. Zijn jaarlijkse verschijning als Sinterklaas werd met veel verwachting en vreugde ontvangen door de jeugd, dankzij zijn voorbereiding en warme betrokkenheid.
Van 2005 tot 2016 heeft hij als bestuurslid en penningmeester van Plaatselijk Belang Marle een diepgaande impact gehad op de gemeenschap. Door zijn vastberadenheid werden cruciale projecten zoals de uitbreiding van het buurthuis en de bouw van starterswoningen gerealiseerd. Dankzij zijn inspanningen bij het aanvragen van subsidies en het voeren van constructieve gesprekken met lokale autoriteiten.
Als voorzitter van de beheerscommissie van buurthuis De Leemkamp in Marle, van 2007 tot 2015, droeg hij bij aan het vergroten van de leefbaarheid in de buurt door middel van projecten zoals “Zicht op Marle”. Zijn inzet zorgde voor een gezond financieel beheer en gelijke rechten voor alle verenigingen die gebruikmaken van het buurthuis.
Als ouderling van de Protestantse kerk in Hellendoorn, tussen 2010 en 2018, heeft hij niet alleen dienstgedaan tijdens erediensten, maar ook belangrijke gesprekken gevoerd met de predikant en aandacht geschonken aan gemeenteleden in moeilijke tijden.
Sinds 2023 vervult hij de rol van voorzitter van het college van kerkrentmeesters binnen de Protestantse kerk in Hellendoorn, waar hij verantwoordelijk is voor het beheer van financiën, archieven en onroerend goed.
Zijn toewijding en vastberadenheid hebben op diverse gebieden een blijvende impact gehad en zijn bijdrage aan de samenleving is van onschatbare waarde.

De heer J.W. (Wim) van de Merwe (73 jaar) Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Van de Merwe uit Hellendoorn heeft een indrukwekkende staat van dienst. Gedurende 34 jaar, van 1982 tot 2016, heeft hij met toewijding en passie als docent gewerkt aan de Christelijke Scholen Gemeenschap Reggesteyn en in totaal zelfs 39 jaar in het onderwijs. Zijn inzet strekt zich uit over meer dan 46 jaar, waarin hij een onschatbare bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van jongeren en de bevordering van technische vaardigheden. Zijn expertise is vaak erkend en belicht door journalisten, zoals te zien is in bijgevoegde documenten.
Sinds 1996 bekleedt hij de rol van coördinator bij de Nationale Wedstrijden Lassen van World Skills Netherlands Junior Vakkanjers. Hierbij begeleidt hij deelnemers zowel nationaal als internationaal en vervult hij een cruciale rol in de organisatie van de Nationale Skills-wedstrijden Lassen.
Naast zijn inspanningen voor de Skills-wedstrijden, is de heer Van de Merwe een fervent voorstander van praktijkgericht techniekonderwijs voor vmbo’ers. Hij staat bekend om zijn pleidooi voor vakinhoudelijke opleidingen met een sterke nadruk op praktische vaardigheden, zoals lassen. Zijn inzet heeft geleid tot de oprichting van de Junior Vakkanjers-laswedstrijden voor vmbo’ers, die sinds 2003 landelijk worden gehouden. Onder zijn leiding hebben zijn leerlingen regelmatig de finale bereikt en verschillende keren de eerste plaats behaald. Met zijn pensionering eindigt een tijdperk van successen, aangezien niemand zijn onbezoldigde trainingsuren kan evenaren. Desalniettemin blijven de teamwedstrijden voortbestaan als een erfenis van zijn toewijding.
Sinds 2019 is hij lasinstructeur bij Brink Staalbouw in Nijverdal, waar hij jongeren coacht in het vakgebied lassen. Zelfs na zijn pensioen blijft hij met dezelfde passie en liefde voor het vak zich inzetten om jongeren te inspireren voor een carrière in de metaaltechniek.
De heer Van de Merwe wordt geprezen als een gedreven vakman, wiens toewijding en enthousiasme zelfs na zijn pensionering onverminderd voortduren, met als voornaamste doel jongeren te motiveren voor een toekomst in de techniek.

De heer J.J. (Jan) Rodenburg (75 jaar) Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Rodenburg uit Nijverdal heeft een opmerkelijke staat van dienst, vanaf 1978 tot 1990 diende hij acht jaar als ouderling en vier jaar als voorzitter van de kerkenraad bij de Hervormde Kerk in Nijverdal.
In de periode van 1990 tot 1994 was hij een bestuurslid van de Raad van Kerken, waarbij hij als medeoprichter van het programma “Kerk in Zicht L.O.H.” (Lokale Omroep Hellendoorn) een cruciale rol speelde.
Als lid van de Diaconieën en Caritascommissie van 1994 tot 2000 heeft hij zich ingezet voor de ondersteuning van de gemeenschap.
Van 2005 tot 2013 vervulde hij de rol van ouderling in de Hervormde Kerk (later Protestantse Kerk Nederland) en was hij actief als visitator, waarbij hij een belangrijke schakel was in het luisteren naar gemeenteleden en het oplossen van conflicten.
Tijdens zijn ouderlingschap was hij van 2006 tot 2012 afgevaardigde bij de classis Deventer en twee jaar synodelid van de Hervormde Kerk en later P.K.N.
Als vrijwilliger bij Exodus Next van 2008 tot 2013 bood hij nazorg aan ex-gedetineerden en ondersteunde hij bij huisuitruimingen en bezoeken aan gemeenteloketten, waardoor hij hen het gevoel gaf dat ze nog steeds waardevol zijn.
Vanaf 2008 tot heden is hij lid van de geschiktheidscommissie in de Protestantse Kerk Nederland, waarbij hij met studenten theologie gesprekken voert over hun geschiktheid als predikant.
Als lid van de commissie classicaal college voor bezwaren en geschillen van 2012 tot 2021 speelde hij een rol in het behandelen van bezwaren en geschillen binnen de kerk.
Als bestuurslid van het Oratoriumkoor Soli Deo Gloria Nijverdal van 2013 tot 2017 was hij verantwoordelijk voor diverse taken, waaronder het samenstellen van programma-/tekstboekjes en de aanschaf van partituren.
Van 2016 tot 2019 droeg hij bij aan de oecumene als lid van de commissie van de Raad van Kerken in Nijverdal en als secretaris van het Oecumenisch Leerhuis Nijverdal van 2017 tot 2022, waarbij hij zijn kennis en netwerk inzette om het leren omzien naar elkaar te bevorderen.
Als archivaris voor de Protestantse Kerk Nijverdal sinds 2018 heeft hij met enthousiasme en expertise het archief samengevoegd en geordend, waarbij overtollige stukken zijn vernietigd en de waardevolle documenten zijn bewaard.
Met meer dan drie decennia aan toewijding en veelzijdige bijdragen aan diverse gemeenschappen en organisaties, is de heer Rodenburg een waardevolle pijler van zijn gemeenschap en een voorbeeld van dienstbaarheid en betrokkenheid.

Mevrouw F. (Froukje) Stegeman-de Jonge (57 jaar) Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Stegeman-de Jonge uit Hellendoorn is een drijvende kracht binnen de gemeenschap. Sinds 1990 vervult ze met onvermoeibare toewijding de rol van penningmeester bij de Hellendoornse Harmonie, een vereniging die al bijna een eeuw lang een belangrijke rol speelt in de lokale gemeenschap. Haar leiderschap gedurende 33 jaar heeft niet alleen financiële stabiliteit gebracht, maar ook een bloeiende vereniging met meer dan 1000 donateurs mogelijk gemaakt. Ze is de motor achter het werven van donateurs en het succesvol aanvragen van subsidies, waardoor de harmonie kon blijven floreren. Bovendien heeft ze zich ingezet voor twee grootschalige verbouwingen van het verenigingsgebouw De Tente, waarbij ze niet alleen financiële expertise, maar ook organisatorisch talent heeft laten zien.
Naast haar inzet voor de Hellendoornse Harmonie is mevrouw Stegeman-de Jonge sinds 2016 ook actief als penningmeester bij de Vrije Evangelische Gemeente Nijverdal. In deze rol beheert ze niet alleen de financiën van de gemeente, maar coördineert ze ook verschillende aspecten van het kerkelijk beheer, van de kascontroles tot het onderhoud van gebouwen en het organiseren van evenementen. Haar betrokkenheid gaat verder; ze heeft ook bijgedragen aan de organisatie van een succesvolle inzamelingsactie voor een goed doel tijdens het 100-jarig jubileum van de kerk. Bovendien vervult ze samen met haar echtgenoot de rol van koster tijdens erediensten en andere activiteiten, waarbij ze zorgt voor een vlekkeloze technische en logistieke uitvoering.
Met meer dan drie decennia aan onbaatzuchtige toewijding en een veelzijdige bijdrage aan zowel culturele als religieuze gemeenschappen, is mevrouw Stegeman-de Jonge een ware pijler van de lokale samenleving. Haar voortdurende inzet, niet alleen als penningmeester maar ook als organisator en facilitator, getuigt van haar diepgewortelde betrokkenheid en vastberadenheid om het beste voor haar gemeenschap te bereiken.

De heer G.D. (Dinand) Webbink (69 jaar) Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Webbink uit Hellendoorn heeft zich met ongeëvenaarde passie en toewijding ingezet voor de geschiedenis van de gemeente Hellendoorn. Als drijvende kracht achter talloze historische initiatieven en verenigingen, waaronder Oald Heldern De Noaberschap, Historische Vereniging Hellendoorn-Nijverdal en museum Erve Hofman, heeft hij een onschatbare bijdrage geleverd aan het behoud en de promotie van het lokale erfgoed. Zijn werk strekt zich uit over een indrukwekkende reeks van boeken, tijdschriftartikelen en krantenpublicaties, waarmee hij de geschiedenis van de regio levend houdt en toegankelijk maakt voor een breed publiek.
Al meer dan twee decennia heeft de heer Webbink als penningmeester voor de Stichting Uutgerieje ‘n Boaken een cruciale rol gespeeld, waarbij hij niet alleen de financiële gezondheid van de organisatie heeft gewaarborgd, maar ook heeft bijgedragen aan de verspreiding en promotie van historische publicaties.
Daarnaast heeft hij zich als medeorganisator van de biljarttriatlon van Biljartvereniging “De Tonne” ruim drie decennia lang ingezet voor een jaarlijks terugkerend evenement dat een belangrijke plaats inneemt in de lokale gemeenschap.
Als hoofdredacteur van het online magazine “Overijssel Toen en Nu” plaatst hij de geschiedenis van zijn eigen omgeving in een breder provinciaal kader, terwijl zijn bijdrage aan werkgroepen, exposities en culturele evenementen zijn veelzijdigheid en diepgewortelde betrokkenheid bij de lokale gemeenschap benadrukken.
Door zijn mensgerichte benadering is hij een onmisbare pijler geworden binnen de lokale gemeenschap.

De heer L. (Bertus) Webbink (72 jaar) Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Vanaf het prille begin tot ongeveer 1990 heeft de heer Webbink uit Hellendoorn als penningmeester een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van Tennisclub Hellendoorn. Dankzij zijn visionaire leiderschap groeide de club uit tot een bloeiende vereniging met maar liefst 450 leden. Zijn financiële deskundigheid was van onschatbare waarde bij de aanleg van graveltennisbanen, de bouw van faciliteiten en de verlichting van alle tennisbanen, waarmee hij een nieuwe sportaccommodatie voor Hellendoorn mogelijk maakte.
Sinds 1995 vervult de heer Webbink met verve de functies van voorzitter en secretaris van Lionsclub Hellendoorn, waarbij hij op basis van vriendschap en gezelligheid talloze activiteiten organiseert en organisaties ondersteunt met donaties en praktische hulp. Zijn inzet heeft een positieve impact gehad op de leefomgeving en het welzijn van velen in de regio.
Als voorzitter van de Businessclub Hellendoorn-Nijverdal, van 2000 tot 2017, heeft de heer Webbink een onmiskenbare rol gespeeld in het bevorderen van economische groei en belangenbehartiging voor bedrijven van alle groottes. Zijn nauwe samenwerking met de gemeente resulteerde in belangrijke revitalisatieprojecten, zoals de succesvolle herontwikkeling van bedrijventerrein ‘t Lochter.
Als penningmeester van de Stichting Confettie Welzijn en Zorg en initiator van de Gedichten-fietsroute voor het Toeristisch Bureau Hellendoorn, heeft de heer Webbink bewezen een ware bruggenbouwer te zijn tussen verschillende sectoren en belangen. Zijn voortdurende betrokkenheid bij de ontwikkeling en het onderhoud van de fietsroute getuigt van zijn passie voor lokale cultuur en gemeenschapszin.
Met zijn ongeëvenaarde toewijding en inzet heeft de heer Webbink een blijvende en waardevolle bijdrage geleverd aan het welzijn, de cultuur en het economisch leven van Hellendoorn en omgeving.

De heer G.D.M. (Sinus) Wennemers (73 jaar) Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Wennemers uit Nijverdal is een ware pijler van de RKSV De Zweef, waar hij al meer dan 63 jaar een toegewijd lid is en ruim 30 jaar onafgebroken als vrijwilliger actief is geweest. Zijn toewijding begon in 1980 als jeugdtrainer, waarna hij van 1984 tot 1998 ruim veertien jaar in het jeugdbestuur heeft gezeten, waarbij hij wekelijks avonden en zaterdagen heeft gewijd aan de begeleiding van de jeugd.
Van 1998 tot 2005 zette hij zich in als lid van het hoofdbestuur, met technische zaken onder zijn hoede. Naast frequente vergaderingen nam hij de verantwoordelijkheid op zich voor het onderhoud van de kleedkamers en de kantine, wat resulteerde in renovaties en nieuwbouwprojecten.
Tussen 2002 en 2010 nam hij ook de zware taak op zich van ledenadministrateur voor de bloeiende vereniging met meer dan 900 leden, een taak die zijn dagelijkse aandacht vergde.
Zijn inzet en toewijding werden beloond met het erelidmaatschap van De Zweef, waar hij, hoewel hij liever niet op de voorgrond trad, altijd een essentiële rol speelde.
Zijn liefde voor voetbal, vooral voor de jeugd, blijft onmiskenbaar. Sinds 2008 is hij al ruim 15 jaar voorzitter en lid van het herenkoor, waar hij niet alleen zorgt voor de organisatie van diensten en publicaties, maar ook praktische ondersteuning biedt binnen de kerk. Zijn decennialange lidmaatschap en voorzitterschap van het Antonius van Padua Koor in de Rooms-katholieke kerk in Nijverdal getuigen van zijn voortdurende toewijding aan de gemeenschap.

Mevrouw J.M.E. Ans) Wennemers-Kemna (71 jaar) Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Wennemers-Kemna uit Nijverdal belichaamt al 43 jaar lang de kern van vrijwilligerswerk in de RK Kerk in Nijverdal. Haar toewijding is onmiskenbaar; ze heeft zich met hart en ziel gestort in het kerkwerk en heeft in de afgelopen 40 jaar talloze bestuurlijke en ondersteunende taken vervuld.
Als onderdeel van de werkgroep ‘Woord en Communieviering’ en als regelmatige voorganger heeft ze niet alleen binnen de katholieke gemeenschap van de gemeente Hellendoorn, maar ook provinciaal, haar stempel gedrukt. Haar rol in de locatieraad van de Sint Antonius van Padua te Nijverdal heeft ze op voortreffelijke wijze vervuld.
Met haar jarenlange ervaring als secretaris en bestuurslid kent ze als geen ander het reilen en zeilen van het kerkbestuur en onderhoudt ze nauwe contacten met diverse kerkelijke organisaties. Haar persoonlijke aanpak is haar handelsmerk; ze voelt zich al snel verantwoordelijk voor allerlei zaken en fungeert als het aanspreekpunt voor parochianen, vrijwilligersgroepen en koren.
Naast haar rol als gastvrouw bij diensten en haar betrokkenheid bij diverse activiteiten binnen de parochie, heeft ze ook contact met huurders van de pastorie, coördineert ze het werk van kosters, bloemendames en schoonmaaksters, en verzorgt ze maandelijks een column in het parochieblad.
Haar invloed reikt verder dan de parochiegrenzen; ze onderhoudt contacten met omliggende parochies en weet zelfs in tijden van kerkelijke teruggang vrijwilligers te motiveren en nieuwe aan te trekken.
Buiten de parochie staat ze ook altijd klaar voor de samenleving, van vluchtelingenwerk tot het helpen van zieke vrienden en familieleden. Haar betrokkenheid gaat verder dan haar geloofsgemeenschap; ze heeft zich ingezet voor mensen met een beperking, was actief in een damesclub en is momenteel secretaris van de Wereldwinkel in Nijverdal.


INGEBEELD

De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle.
HKHN verzorgt lezing over de stokoude Twentseweg 4 mei, 18:01
Afbeelding
De rhododendrons rond de Palthetoren zijn in bloei! 4 mei, 12:42
Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt..
'Jezelf mooi maken is van alle tijden' 3 mei, 19:47
Voorbeeld van een situatie waar mensen met een beperking nog te vaak mee te maken hebben: er wordt te weinig rekening met ze gehouden.
Wmo-avond 'Iedereen doet mee' 3 mei, 17:44
Afbeelding
Dansclub Hulsen houdt weer een dansavond 3 mei, 14:02
Op 4 mei, de vlag halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang. Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen.
Gemeente Hellendoorn staat stil bij 4 en 5 mei 3 mei, 12:12
Afbeelding
'Wat bezielt je' aflevering over Vrouwen in het Verzet 3 mei, 09:42
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express 3 mei, 08:07