Afbeelding

Column Gerdien op de thee bij André Gorter

Column

Deze 53-jarige Nijverdaller is geboren en getogen in Raalte, maar liep zo’n 35 jaar geleden de Nijverdalse Karin Kuipers tegen het lijf, jawel dé waterpoloster (toen nog een aanstormend talent). Maar André is zelf ook reuze sportief, hoor. Hij omschrijft zich als een soort van Jekyll & Hyde: enerzijds is hij weliswaar al bijna 23 jaar operationeel manager bij een Duitse badmeubelfabrikant, anderzijds is hij ook al 2 decennia eigenaar van “Survivathlon”, waarmee hij zichzelf omschrijft als performance coach, sporter, trainer, organizer en adventurer. Hij verhuurt zichzelf en zijn kennis middels high performance teamtrainingen, clinics en een stuk entertainment. Ook is hij bestuurder, commissielid en vrijwilliger. Een veelkunner, die geen last heeft van stress of drukte. Als buitenstaander vraag je je oprecht af waar hij de tijd allemaal vandaan haalt.

Zo was André voorzitter van de Nederlandse Survival Run bond, organiseerde hij de Goldrush Survival en geeft hij al 14 jaar trainingen aan trainers op de Nijverdalse atletiekbaan. In het verleden was hij 20 jaar trainer bij Het Ravijn (van G-zwemmen tot en met selectie waterpolo). André heeft feitelijk meer dan 100 jaar vrijwilligerswerk op de teller. Vorig jaar werd hij geridderd in de Orde van Oranje-Nassau; dit voelde voor hem toch als een ontzettend mooie bekroning van al zijn ‘pro bono werkzaamheden’. 

Bovenal is André een familieman en enthousiast supporter van zijn eigen kinderen: Teun van 22 en Pien van bijna 17. En wonderbaarlijk genoeg vindt deze man ook nog tijd voor creatieve hobby’s zoals fotograferen, schilderen, schrijven en koken. Maar een van zijn grootste passies is toch wel zijn interesse in alles wat er in deze gemeente is gebeurd tijdens WO II. Dit komt voort uit het feit dat zijn ouders heel bewust de oorlog hebben meegemaakt en een oom van hem actief bij het verzet betrokken was. André runt de Facebookpagina “Gemeente Hellendoorn ‘40-’45” en plaatst hier veel verhalen en achtergronden van bepaalde dagen uit de geschiedenis van de oorlog: wat er vooraf ging aan bepaalde vliegtuigongelukken, de executie van verzetslieden, het bombardement van maart 1945 in Nijverdal, maar ook de verhalen van heel gewone mensen. Het motto van André is dan ook: “Blijven vertellen en blijven benoemen!”. Ook heel belangrijk voor de volgende generaties….

Gerdien Groot Baltink

Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 2 uur geleden
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 5 uur geleden
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 17 uur geleden
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 20 uur geleden
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern gisteren
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17
Afbeelding
Tweede Internationaal G-team Toernooi bij vv DES 16 mei, 08:10
Afbeelding
Lees de nieuwe Hart van Hellendoorn-Nijverdal al online 16 mei, 08:00