Stichting Eigen Oogst heeft weer goed haar best gedaan alle kunstwerken een mooie plek te geven, zodat bezoekers ze in volle glorie kunnen bewonderen.
Stichting Eigen Oogst heeft weer goed haar best gedaan alle kunstwerken een mooie plek te geven, zodat bezoekers ze in volle glorie kunnen bewonderen. Foto: A. van Ipenburg

‘We hebben zeer diverse kunstwerken’

Algemeen

NIJVERDAL - Amateurkunstenaars treden zelden voor het voetlicht. Vaak is het alleen in eigen kring bekend dat iemand schildert, beeldhouwt of bijzondere foto’s, video’s of andere kunstvormen maakt. Stichting ‘Eigen Oogst’ biedt deze kunstenaar voor de negentiende keer de gelegenheid hun werk tentoon te stellen.

Vanavond om 19.30 uur opent burgemeester Jorrit Eijbersen de expositie in De Smidse en kunnen de aanwezigen vast een kijkje nemen. “In verband met de beschikbare ruimte is dit alleen voor genodigden”, vertelt Rinke Slump, voorzitter. “Dat zijn vooral de deelnemende kunstenaars en wat familieleden. Zij hebben hun werkstuk twee weken geleden aan ons overhandigd en de meesten zijn heel nieuwsgierig hoe het er nu bij hangt of staat.”

Oude bekenden

Als je de trap opkomt zie je gelijk een paneel met allemaal kleine blokjes. Een minikunstwerkje dat de kunstenaars bij hun werkstuk konden inleveren. “We proberen regelmatig iets nieuws te verzinnen, om het voor kunstenaars leuk te houden. Om ze uit te dagen en inspiratie te geven. Er zijn diverse ‘oude bekenden’, die elk jaar een werkstuk inleveren, en we willen hen een bepaalde vernieuwing bieden. Tegelijkertijd willen we de deelname drempel zo laag mogelijk houden. Iedereen mag hier een werkstuk inleveren, wij beoordelen niet of iets ‘goed’ of ‘slecht’ is. Het maakt ons niet uit of je schildert, beeldhouwt, een maquette maakt van restproducten of digitaal tekent.”

Een korte rondgang langs de kunstwerken bewijst dat er echt van alles is. Een schilderij van een 6-jarige, maar ook schilderijen van mensen die dagbesteding volgen bij InteraktContour in verband met hun niet aangeboren hersenletsel. Een gezichtsbedrog fotoserie van leerlingen van Reggesteyn, een digitale tekening en natuurlijk diverse andere schilderijen, foto’s, quilt-kunstwerken, houtsnijwerken en beeldhouwwerken.

Tevreden

“Wij zijn heel tevreden over de inzendingen”, vertelt Rinke verder. “Er zitten een paar bijzondere dingen tussen. Het aanbod is wel iets minder dan voorgaande jaren, maar daardoor kunnen we de kunstwerken ruim tentoonstellen.” Hij glimlacht en wijst naar een kunstwerk. “Die was eigenlijk net te breed en hebben we in eerste instantie afgewezen. Toen bleek dat we voldoende ruimte hadden, hebben we de kunstenaar gevraagd zijn kunstwerk alsnog te brengen. En zo is er ook een schilderij dat tóch een lijst heeft gekregen. Zo zijn er elk jaar wel punten waarvan we ons afvragen of we die moeten handhaven of niet. De vraag ‘wanneer ben je amateur’, houdt ons al jaren bezig en staat regelmatig ter discussie. Vorig jaar zijn we begonnen met een inschrijfformulier, maar voor veel mensen werkt dat niet. We hebben al eens overwogen een thema aan Eigen Oogst te hangen, om te voorkomen dat we steeds hetzelfde soort kunstwerken krijgen. Voor de een werkt dat wel, voor de ander niet. En ons doel is toch echt iedere amateur kunstenaar een podium bieden...”

Iedereen die hier ideeën over heeft, kan dat aangeven op de formulieren voor ‘Uitgelicht’, de expositie van kunstwerken die door de bezoekers als mooiste, leukste, grappigste, beste worden beoordeeld.

Eigen Oogst vindt dit jaar voor de 19e keer plaats. De stichting begon met exposeren in leegstaande winkelpanden, maar heeft al enkele jaren een vaste plek gevonden in De Smidse (ter beschikking gesteld door Ter Steege). Stichting Eigen Oogst hoopt dat veel mensen de kunstwerken komen bewonderen en wellicht volgend jaar zelf meedoen.

Kom kijken!

Eigen Oogst is van zaterdag 5 tot en met zondag 27 november dagelijks van 13.00 tot 17.00 uur te bezichtigen in De Smidse, Hoge Dijkje 4a (gratis/vrije gift). Op de zondagen kunnen bezoekers tijdens hun bezoek genieten van een muzikale omlijsting door lokale artiesten.

Op 4 mei, de vlag halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang. Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen.
Gemeente Hellendoorn staat stil bij 4 en 5 mei 1 minuut geleden
Afbeelding
'Wat bezielt je' aflevering over Vrouwen in het Verzet 2 uur geleden
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express 4 uur geleden
Afbeelding
Column Gerdien op de thee bij André Gorter 16 uur geleden
Afbeelding
Taboedoorbrekend: lezing over de menopauze 18 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Nijverdal FOTO'S 21 uur geleden
Afbeelding
Ridderstrijd geopend gisteren
Afbeelding
Groei en Bloei Salland houdt Lentefair 2 mei, 09:17