Jonkvrouw Agnes van den Brandeler bij werk van Gooitzen de Jong
Jonkvrouw Agnes van den Brandeler bij werk van Gooitzen de Jong

Nieuwe expositie

Algemeen

NIJVERDAL - In de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur heeft de expositie van jonkvrouw Agnes van den Brandeler plaats gemaakt voor de prachtige werken van Gooitzen de Jong (1932 – 2004). 

Museum de Fundatie uit Zwolle organiseert op verschillende locaties in de provincie Overijssel exposities onder de noemer ‘FUNDATIEfusions’. Het Huis voor Cultuur en Bestuur is één van deze locaties. ‘Ik ben ontzettend blij met de samenwerking met Museum de Fundatie. Door deze samenwerking halen we kunst naar ons toe en kunnen inwoners in onze eigen gemeente genieten van al het moois dat Museum de Fundatie te bieden heeft. En wat zo leuk is, is dat Museum de Fundatie het aanbod om de zoveel tijd vernieuwd. Zo is er elke keer weer andere kunst te bewonderen’, aldus cultuurwethouder Anja van den Dolder.

Gooitzen de Jong
Gooitzen de Jong is in de eerste plaats bekend als beeldhouwer. Van 1961 tot 1976 was hij de officiële stadsbeeldhouwer van Enschede. Hij is ook bekend als docent aan de AKI in Enschede of de Academie Minerva in Groningen. Dat hij ook een buitengewoon goede schilder was, is veel minder bekend.
Volgens verhalen was Gooitzen de Jong in 1949 de eerste leerling die zich aanmeldde bij de pas opgerichte AKI in Enschede. Hoewel hij eigenlijk schilder wilde worden, greep hij al snel naar de boetseerklei.
In 1961 werd Gooitzen de Jong benoemd tot stadsbeeldhouwer van Enschede. Samen met Hildo Krop in Amsterdam was hij de enige in Nederland die zo’n functie bekleedde. In totaal bleef hij vijftien jaar lang voor de gemeente Enschede werken. Behalve het maken van beelden voor de openbare ruimte van de stad gaf hij adviezen over opdrachten aan collega-kunstenaars en het onderhoud van de sculpturen. Ook over meer algemene zaken betreffende de stadsvernieuwing dacht hij mee met de gemeente. In zowel zijn schilderijen als sculpturen speelde Gooitzen de Jong vooral met autonome volumes in de ruimte, terwijl het onderwerp nooit werd vergeten. Met een zorgvuldig gekozen kleurenpalet creëerde hij vlakken, zonder de figuratie te verliezen.

De expositie is gratis te bezoeken.

De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle.
HKHN verzorgt lezing over de stokoude Twentseweg 19 uur geleden
Afbeelding
De rhododendrons rond de Palthetoren zijn in bloei! gisteren
Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt..
'Jezelf mooi maken is van alle tijden' 3 mei, 19:47
Voorbeeld van een situatie waar mensen met een beperking nog te vaak mee te maken hebben: er wordt te weinig rekening met ze gehouden.
Wmo-avond 'Iedereen doet mee' 3 mei, 17:44
Afbeelding
Dansclub Hulsen houdt weer een dansavond 3 mei, 14:02
Op 4 mei, de vlag halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang. Tijdens Bevrijdingsdag de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen.
Gemeente Hellendoorn staat stil bij 4 en 5 mei 3 mei, 12:12
Afbeelding
'Wat bezielt je' aflevering over Vrouwen in het Verzet 3 mei, 09:42
Verspieders Express houdt drie activiteiten rondom de Nacht van Gebed.
Drieluik activiteiten rond de Nacht van Gebed van Verspieders Express 3 mei, 08:07