‘Moet het gedaan hebben om te weten hoe het is’

Algemeen

Lange afstanden hard lopen is voor Arenda Könnecke-Scherpenkate dagelijkse kost. Schijnbaar moeiteloos legt ze 100 km af of rent zes uur aan één stuk. Een 24-uurs loop was nieuw voor haar en de lat lag hoog: ze wilde de limiet halen om aan het WK in Roemenië mee te mogen doen.

Door Annemieke van Ipenburg

Nijverdal - In het weekend van 8 en 9 mei was het eindelijk zover. Arenda stond samen met vijf andere lopers aan de start van haar eigen 24-uurs loop. “Omdat er vrijwel geen wedstrijden zijn op het moment, moest ik zelf wel iets organiseren. Door alle coronamaatregelen én de avondklok was het een heel tijd niet mogelijk een 24-uurs loop te organiseren, maar nu kon het eindelijk. Voor mij was het belangrijk dat er een officiële tijdwaarneming was, zodat de limiet echt zou gelden, als ik ‘m zou halen. Ik had een aantal lopers uitgenodigd voor deze race, want 24 uur alleen lopen is echt heel erg zwaar en gelukkig konden er een paar meelopen. Christiaan van Meurs was er bijvoorbeeld. Hij komt ook uit Nijverdal en met hem heb ik een paar maanden geleden Nederland vertegenwoordigd bij een virtuele 6-uurs loop. Hij zou niet de volle 24 uur lopen, maar gelukkig heeft hij wel een deel meegelopen. Konden we even een praatje maken en wat ervaringen uitwisselen.” Ze lacht om mijn verbazing. “In het begin van zo’n race heb je nog wel wat energie over en dan is het fijn om met iemand te praten. Anders duren die 24 uur wel heel erg lang.”

Midden in de nacht

“Daarom was ik ook blij dat er midden in de nacht, rond een uur of twee, nog wat mensen kwamen kijken. In het donker en zonder publiek voel je je anders best eenzaam. Gelukkig weet je dat het weer licht wordt en als je dan de zon op ziet komen, is dat wel een heel bijzondere ervaring. Ondanks het feit dat je weet dat je nog zoveel uur moet lopen.” Ze lacht weer. “Het was echt ontzettend leuk om te doen. Heel zwaar, zeker, en ik kon het laatste uur amper nog wandelen, maar het behalen van de limiet gaf me zoveel voldoening, daar deed ik het voor.”

Andere aanpak

Een van de medelopers was Endymion Kasanardjo, een ervaren 24-uurs loper. “De eerste uren lag hij ruim op mij voor, maar op een gegeven moment liep hij achter. Zijn aanpak was heel anders dan die van mij. Hij heeft tussendoor een korte pauze genomen om wat te slapen, ik heb alleen de hoogstnoodzakelijke plaspauzes genomen. Ik at en dronk tijdens het rennen en alleen maar vloeibaar voedsel. Hij had hele kippenbouten bij zich. Dat was toch wel een bijzondere ervaring. Dit was mijn eerste 24-uurs loop, dus ik had geen idee hoe het uit zou pakken en wat voor mij de beste aanpak was. Kort na het startschot ging het regenen en ik heb al die uren met mijn natte kleren gelopen, omdat ik geen tijd wilde verliezen met droge kleren aantrekken. Achteraf weet ik dat het dat wel had moeten doen, want ik heb gigantische blaren opgelopen. Op dat moment even een omkleedpauze nemen, had mij later in de wedstrijd veel ongemak gescheeld en die tijd had ik wel weer ingehaald. Dat is een mooi leermoment. Net zoals dat ik misschien iets langzamer van start moet gaan, zodat ik de hele wedstrijd iets constanter kan lopen. Nu had ik aan het eind echt geen energie meer over, maar toch wilde ik graag blijven rennen.”

Lekker weer

Arenda vertelt dat het ‘s nachts lekker loopweer was, maar dat de temperatuur haar tegen het einde wel opbrak. “Het werd echt heel heet. De zon brandde op de baan en de 20-25 graden die het werd, was echt niet fijn. Normaal gesproken is dat juist weer dat ik lekker ga lopen, maar na 22-23 uur lopen was dat verschrikkelijk. Ik probeerde nog af te koelen door met ijsblokjes in mijn handen te lopen, maar niets hielp. Zo had ik in 24 uur wel bijna alles gehad. Ik begon met regen, liep een paar uur droog en met lekkere temperatuur door de nacht en eindigde met stralende zonneschijn! Daar leer je ook weer veel van. Natuurlijk heb ik wel de nodige ervaring met diverse weersomstandigheden, maar tijdens zo’n 24-uurs loop zijn toch veel dingen anders.”

Een 24-uurs loop beslaat letterlijk 24 uur. In die 24 uur worden de renners geacht zoveel mogelijk kilometer af te leggen. “Of en hoe ze tussendoor pauzeren mogen de renners zelf weten, maar dat kan de gelopen afstand wel verkorten. Ik moet nog eens goed nadenken hoe ik dat ga doen.”

Afbeelding
Het einde is in zicht 10 minuten geleden
Afbeelding
Creatieve inloopochtend voor minima 4 uur geleden
Afbeelding
Toneelvoorstelling 'In de Lift' te zien in het ZINiN Theater 17 uur geleden
Afbeelding
Een pittige thuiswedstrijd voor NKC '51 1 19 uur geleden
Afbeelding
Risico om te degraderen groter voor SVVN na verlies 20 uur geleden
Afbeelding
Van hoog naar laag: ontdek de Sallandse Heuvelrug per fiets! 23 uur geleden
De Oude Twentse weg loopt al eeuwen door de gemeente Hellendoorn en was al in de dertiende eeuw een belangrijke verbinden tussen Twente en Zwolle.
HKHN verzorgt lezing over de stokoude Twentseweg 4 mei, 18:01
Afbeelding
De rhododendrons rond de Palthetoren zijn in bloei! 4 mei, 12:42