Het koor Quo Vadis verzorgt op 26 mei een jubileumconcert in het ZINiN Theater. Rikmanspoel: "We treden met dit concert echt uit onze comfortzone. Dat maakt het ook erg leuk." Foto: Quo Vadis.
Het koor Quo Vadis verzorgt op 26 mei een jubileumconcert in het ZINiN Theater. Rikmanspoel: "We treden met dit concert echt uit onze comfortzone. Dat maakt het ook erg leuk." Foto: Quo Vadis.

Koor Quo Vadis is 'Alive and Kicking'

  Verenigingen

door Jenny ter Maat

NIJVERDAL – "Alive and Kicking is de titel van het jubileumconcert van Quo Vadis uit Nijverdal. Die titel vertelt al hoe het koor tegen haar vijftigste verjaardag aan kijkt en zegt ook iets over het concert zelf, dat zaterdag 26 mei gegeven wordt in theater ZINiN in Nijverdal.

"Onder andere Simple Minds en Keane staan op het programma. We zingen a capella en we zingen ook in het Latijn", licht Anja Rikmanspoel van de jubileumcommissie een tipje van de sluier op.Een tipje maar, want er gebeurt meer die avond. "Het wordt een verrassend concert dat ons koor van alle kanten laat zien", benadrukt ze.
Voor het koor zelf is dit concert eveneens speciaal. "Allereerst treden we voor het eerst op in een theater. En het optreden wordt heel bijzonder: we werken met planning, opstellingen, schema's en zelfs met choreografie. Voor ons is dat een grote uitdaging, want zoiets hebben we nog nooit eerder gedaan. We treden echt uit onze comfortzone en dat vinden we wel heel spannend. Dat maakt het ook erg leuk."

Quo Vadis begon vijftig jaar geleden als RK Jongerenkoor Nijverdal. De koorleden van toen gingen netjes gekleed in uniform. Een aantal dirigenten en repertoirewijzigingen verder kreeg het koor in 1976 haar huidige naam: Quo Vadis.
Mijlpalen in de historie van het koor zijn er uiteraard ook. Zo bereikte het koor onder leiding van dirigent Marjon Wevers de zevende plaats tijdens het nationale kampioenschap in Rijsbergen. In 2008 vierde het koor met dirigent Esther Baas haar veertigjarig jubileum met een tour langs alle clusterparochies met als afsluiting een concert in Bartteur.

Sinds 2013 staat het koor onder leiding van Trieneke Dijkstra en werd het repertoire vernieuwd: van popklassiekers tot hedendaags Nederlandstalig, zelfs Latijn. Het koor bestaat uit ruim dertig leden, wordt bijgestaan door een eigen combo en treedt op in kerken, tehuizen en op festivals. De term 'jongerenkoor' is in de loop der jaren verdwenen. "Het koor begon als jongerenkoor maar het is zo'n leuk koor, iedereen blijft hangen, dus de gemiddelde leeftijd liep op", lacht Rikmanspoel, zelf inmiddels zo'n twintig jaar koorlid. "We hebben er graag wat jongeren bij, vooral mannen."

Belangstelling? Kom langs op de repetitieavond op woensdag van 20.00 tot 22.00 uur in het Achterom achter de RK-kerk in Nijverdal.

Het jubileumconcert begint om 20.15 uur. De entree bedraagt 10 euro. Kaarten zijn online verkrijgbaar of aan de kassa van het theater.
www.quovadisnijverdal.nl

Meer berichten