Fotograaf Martin Hogeboom, Mental Coach Ben Middelkamp en Jorien Middelkamp (ontwerp en vormgeving). Eigen foto
Fotograaf Martin Hogeboom, Mental Coach Ben Middelkamp en Jorien Middelkamp (ontwerp en vormgeving). Eigen foto

'Je kiest zélf hoe je de dag in gaat, wat er ook gebeurd is'

  Sport

Negentien was hij en deed als judoka mee aan de Open Nederlandse Kampioenschappen. Zijn tegenstander was een jongen uit Curaçao, dezelfde leeftijd, dezelfde gewichtsklasse. Ben Middelkamp kreeg faalangst, blokkeerde en verloor de wedstrijd binnen tien seconden. Middelkamp, nu 63, kan zich de frustratie nog goed herinneren: "Ik vond het zo gek dat je psyche je lichaam helemaal kan blokkeren."

Nijverdal - De geboren en getogen Nijverdaller ontdekte 'zijn' sport toen hij als 10-jarige Anton Geesink in Tokio judokampioen zag worden. "Ik vond hem geniaal. Geesink toonde respect en leiderschap. Zijn houding sprak mij enorm aan. Ik wilde dus bij judo."

Maar zijn vader was kolenboer en judo was een dure sport. Het duurde even voordat hij zich bij een club kon voegen. Eenmaal op de mat bleek hij een talent. Successen volgden. En toch liep hij tijdens die wedstrijd tegen een eigen blokkade aan. Het was een eyeopener. Mental coaching loopt vanaf die dag als een rode draad door zijn leven.

Het mag dan even geleden zijn dat Middelkamp zelf op de mat stond, de liefde voor deze sport is nog volop aanwezig: " Het is zo'n keigoede sport. Je moet alles alleen doen, je kunt niemand de schuld geven behalve jezelf. Judo heeft me mentaal gevormd." Op z'n 28e begon hij een sportschool in Nijverdal. Daarnaast bleef hij zijn passie beoefenen: eerst succesvol judoka, later judocoach. Elf jaar later werd hij vanwege heupklachten afgekeurd voor deze sport en richtte hij zijn aandacht op zijn inmiddels vijf sportscholen en riep de Fit Care groep in leven.
Op z'n 51e verkocht hij zijn sportbedrijf en ging verder met Promeg Mental Coaching. Zijn drive: mensen leren zichzelf te leren kennen, meer in zichzelf te geloven, niet te kijken naar anderen maar uitgaan van eigen kunnen. "Je gaat beter om met tegenslagen en onzekerheid. Je kunt nieuwe gewoontes aanleren en veranderen hoe jij aankijkt tegen de wereld."

Middelkamp zag het grote belang van Mental Coaching, maar het publiek zag dat nog niet. Lachend: "Het duurde zes, zeven jaar voordat ik er een boterham mee kon verdienen." In die periode begon hij met het schrijven van boeken. In 2008 kwam zijn eerste boek 'Gewoon Doen' uit. Twee jaar later verscheen zijn tweede boek: Mental Coaching Gewoon Doen. Een jaar daarna, na met een aantal kameraden de Duchenne Heroes gefietst te hebben, volgende het derde boek over de ontmoetingen tijdens die bijzondere tocht 'De kracht van de gedachte': "Hoe ga je om met dramatische gebeurtenissen in je leven."

Het brengt hem als vanzelf naar zijn laatste boek 'Beter worden dan jezelf' en naar het afgelopen jaar, het jaar waarin hij zijn zoon Koen verloor, vlak voor de presentatie van zijn boek. Dat boek begint met de zin 'Je leven kan zomaar ineens op zijn kop staan' boven het verhaal van Annefleur Kalvenhaar, één van de sporttalenten waarover het boek gaat. Middelkamp: "Dit verhaal kun je ook op je eigen situatie toe passen, als ondernemer, in je relatie, in je gezin, als student."

Hij is inmiddels aan zijn vijfde boek begonnen. Over zijn zoon Koen, die in augustus zelfmoord pleegde; hij was 31 jaar en 316 dagen. "Je wordt 's morgens wakker en je hebt zelf de keuze hoe je de dag in gaat, wat er ook gebeurd is. Hoe ga je dit gevecht aan?"

Middelkamp ontdekte dat hij baat had bij zijn eigen methode. "Mental Coaching is een gouden methode die mensen echt helpt. Ook na gebeurtenissen die je persoonlijk leven totaal op de kop zetten. Je kunt door met leven. Zelfs weer geluk ervaren."


 

Meer berichten