Omdat dit de tiende editie is, mag Sans Goldrush Survival ook het NK Adventure Race organiseren. Winnaars van de Goldrush mogen zich dus ook Nederlands Kampioen noemen, met natuurlijk een Wilhelmus. Foto: Bennie Slagers
Omdat dit de tiende editie is, mag Sans Goldrush Survival ook het NK Adventure Race organiseren. Winnaars van de Goldrush mogen zich dus ook Nederlands Kampioen noemen, met natuurlijk een Wilhelmus. Foto: Bennie Slagers (Foto: Bennie Slagers)

Sans Goldrush: bikkelen en afzien

  Sport

De honderd koppels die deelnemen aan de tiende editie van de Sans Goldrush Survivalrace zijn inmiddels bekend. De race op zaterdag 25 november was kort nadat de inschrijving geopend werd, al vol. Wat maakt deze rush zo populair?

Nijverdal - Organisator André Gorter wijst op het unieke karakter van de sport. "De uitdaging, de afwisseling, de lengte en duur van de wedstrijd, het is voor de reguliere sporters die alles al eens gedaan hebben, de echte challenge. Natuurlijk zijn wij als ervaringsdeskundigen in zowel het actief beoefenen van deze sport als onze organisatorische talenten inmiddels ook bedreven in het neerzetten van een dergelijke evenement."

Survivalracing is een uitdagende mix tussen de Survivalrun en Adventure Racing. De fundamentele onderdelen van beide sporten (hardlopen met zware hindernissen en routezoeken middels kaart/kompas-oefeningen) vormen de ingrediënten voor dit enerverende multisport-evenement.

De start is op de Atletiekbaan in Nijverdal. De duo´s dienen zich middels diverse opdrachten te verplaatsen per mountainbike, step, kano, rennend of een combinatie van deze, vanzelfsprekend gebruikmakend van kaart en kompas. Gorter: "Niet alleen de snelle fietsers of goede lopers zijn per definitie in het voordeel. De combinatie van diverse opdrachten, routevormen en fysieke inspanning is volstrekt uniek in de huidige sportwereld. Het meest complete team wint dus deze bikkelwedstrijd."

"In voorgaande wedstrijden gingen deelnemers via de Sallandse Heuvelrug, naar Rijssen, richting het Lage Veld in Wierden en via onze buurtschappen weer naar de finish, maar dan telkens via de onbegaanbare zware routes langs watergangen, onbekende paden en meestal dus onverhard. Dit jaar is het weer een verrassing. De deelnemers zoeken naar verstopte digitale kastjes, die ze met een digitale sleutel kunnen activeren zodat wij kunnen zien dat ze er zijn geweest. Het is speurzoeken voor grote mensen. In acht uur zoveel mogelijk punten vergaren is dus het doel."

De deelnemers moeten hun reserves meerdere malen aanspreken om in een moordend tempo hun deadlines te halen. Binnen een straal van 20 kilometer voeren de deelnemers diverse special tasks uit: boogschieten, bijlwerpen, abseilen, houthakken en vooral pittige (touw- en klim)hindernissen. "Toch zijn er meestal slechts enkele uitvallers. Deze sporters zijn doorgaans goed getraind!"

De finish is traditiegetrouw bij de Regge, locatie Wilgenweard waar de uitgeputte deelnemer nog een zware touwhindernis voorgeschoteld krijgt.

www.survivalrace.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden