Nieuw boek over Jodenvervolging in regio Overijssel


Foto:

Nieuw boek over Jodenvervolging in regio Overijssel

  Nieuwsflits

Nijverdal/ Holten - “Land van vele bruggen, het verhaal van mijn vader is een met feiten onderbouwde historische familiekroniek.” Een boek over het lot van de families Samuel en Pagrach. De auteur Bela Ruth Samuel Tenenholtz schetst een aangrijpend en heel persoonlijk beeld van de vervolging en het verzet van de Joden in Overijssel. 

Niet alleen de slachtoffers worden gevolgd in hun fatale strijd, ook komen de helden aan bod die zich niet wilden laten wegvoeren. Bijzonder is het verhaal van twee jonge Joodse mannen die heel Europa doortrekken om uiteindelijk via Amerika in Groot-Brittannië aan de strijd tegen het nazisme te kunnen deelnemen. Door minutieus archiefonderzoek te combineren met haar schrijftalent is Bela Ruth Samuel er in geslaagd een uniek inzicht te bieden in het leven van Joden in Overijssel tijdens en na de holocaust.

Wanneer de vader van de schrijfster na de oorlog met zijn gezin in Nijverdal herenigd wordt, begint voor hem een nieuw gevecht. Tegen de overheid die hem zijn huis en die bezittingen van zijn vermoorde familieleden ontzegt. Tegen het echtpaar dat meent recht te hebben op zijn jongste dochter, die zij enkele jaren als hun eigen kind hebben opgevoed. Een strijd die David Simon Samuel uiteindelijk wint, maar waarvoor hij een grote prijs moet betalen.

Bela Ruth Samuel Tenenholtz werd in 1946 in Nijverdal geboren. Zij emigreerde in 1969 vanuit New York naar Israël. Naar aanleiding van vele vragen van haar kinderen besloot ze het verhaal van haar vader op papier te zetten om het door te geven aan het nageslacht ‘zoals een goede Jood het verhaal van het geven van de Wet en het verhaal van de Uittocht uit Egypte aan zijn kinderen doorvertelt’. Van de Nijverdalse familie Samuel was David Simon de enige die met zijn gezin de Tweede Wereldoorlog overleefde. Al werkend aan het boek over haar vader ‘groeide langzaam een volkomen nieuw begrip van alles wat er met mijn familie gebeurd was in wat mijn moeder altijd “De vreselijke tijden” noemde, de Shoah’, schrijft Bela Ruth in de inleiding.

Land van vele bruggen ligt vanaf 27 november 2020 in de boekhandel en is te bestellen via uutgeverieje.boaken@gmail.com. 

Meer berichten