<p>Annemieke Kirch</p>

Annemieke Kirch

(Foto: )
Annemieke Kirch

Ik vind er weinig van

  Nieuwsflits

Als ik ergens allergisch voor ben is het wel negativiteit en zeuren. Zoals ik altijd tegen mijn cliënten zeg: "Het helpt je niet verder, er zit geen beweging in."

Als ik ergens allergisch voor ben is het wel negativiteit en zeuren. Zoals ik altijd tegen mijn cliënten zeg: "Het helpt je niet verder, er zit geen beweging in."

Wat bedoel ik daarmee? Zeuren en klagen gaat bijna altijd over een ander. De oplossing ligt buiten jou om.

En waarom zou je energie stoppen in iets waar jij echt niks aan kan doen of waar je je niet verantwoordelijk voor voelt.

En even om het nog lastiger te maken. De oplossing van een ander is nooit wat jij voor ogen hebt en dus heb je weer extra redenen om daarover te zeuren.

Nu we in dé tweede golf zitten, zie je dat de kranten volstaan met mensen die nog steeds denken dat het een hoax is en daartegenover mensen die elke regel nog te slap vinden. Iedereen is boos, schreeuwt en relt. Iedereen is ineens expert en heeft de wijsheid in pacht.

'Zeuren en klagen gaat bijna altijd over een ander'

Zelf probeer ik er afstand van te nemen want als er een pasklare oplossing zou zijn dan was deze vast al bedacht of ik had in de politiek moeten gaan.

Aan dit virus is niets eenvoudig. Natuurlijk mogen we kritisch zijn, moeten we regelmatig toetsen of we het anders, wellicht beter kunnen doen. Maar al dat geschreeuw en geroeptoeter om het hardst, levert weinig op. Het zorgt niet voor samen, maar ieder voor zich. Want als we iets niet meer doen, is het wel luisteren naar elkaar.

Als je iets zeker weet, dan is er weinig ruimte voor de ander. We kijken niet meer kritisch naar de woorden die we gebruiken want we weten zeker dat de ander geen gelijk heeft. En om te overtuigen gaan we alleen maar harder schreeuwen en willen we een ding. Ons gelijk halen.

Wat we vaak vergeten is dat internet, social media hier een belangrijke rol in spelen. Als je op zoek bent naar een nieuwe bank, is het niet voor niks dat er overal aantrekkelijke aanbiedingen voorbijkomen over de bank die je zoekt. Toeval? Nee dus, hier zit een ingenieus systeem achter.

Dus voor iedereen die stellig beweert het beter te weten, de wijsheid in pacht te hebben. Kijk eens naar de Netflixdocumentaire The Social Dilemma. Dan weet je zeker dat het niet voor niks is dat je vooral dat nieuws onder ogen krijgt dat je gelijk bevestigt.

Maar vooral probeer wat meer te luisteren naar de ander in plaats van het allemaal zeker te weten. Of ga wat doen in plaats van te verwachten dat anderen het op jouw manier doen.

Oké, eigenlijk vind ik er dus wel wat van!

Annemieke Kirch

Coach, externe vertrouwenspersoon


Annemieke@

Twente-Counseling.nl

Annemieke Kirch

Meer berichten