Foto:
Sport

Negende nationale titel voor Frank Hosmar

  Nieuwsflits

Hellendoorn - Frank Hosmar won afgelopen vrijdag op het Nederlands Kampioenschap Dressuur in Ermelo zijn negende titel in de para-dressuur. De ervaren ruiter was van 2009 tot en met 2016 onafgebroken kampioen en moest daarna de nummer 2 van dit kampioenschap, Sanne Voets, drie keer voor zich dulden.

Hoewel het er dit jaar lang op leek dat er geen Nederlands Kampioenschap dressuur zou worden verreden in verband met het coronavirus, besloot de hippische sportbond om het kampioenschap in plaats van in mei, in september te organiseren op het nationaal hippisch centrum in Ermelo.

De deelname was groot, omdat deze wedstrijd tevens gold als kaderwedstrijd en deelnemers hier hun scores konden halen om opgenomen te worden in het nationale kader. Frank Hosmar nam zijn kampioenspaard Alphaville NOP mee naar dit Nederlands Kampioenschap, dat op donderdag en vrijdag gereden werd.

Frank Hosmar was met twee overwinningen superieur op het kampioenschap 2020. Met een fraaie en overtuigende Kür op Muziek in Grade V gaf hij de concurrentie het nakijken. Bij het bekendmaken van de uitslag beloont Frank zijn vijftienjarige ruin Alphaville N.O.P. voor zijn inzet. Nog niet het laatste concours van Hosmar’s succespaard. “Sowieso volgend jaar Tokio nog”, voorspelt de kampioen. “Hij is nog nooit een dag kreupel of ziek geweest, dus dat moet wel gaan lukken.” Over het dit NK vervolgt Frank: “Ik heb op mijn gemak gereden. Ik heb in de Corona-tijd gewoon lekker doorgetraind. Ik had zelf al bedacht dat er geen para-wedstrijden zouden komen. Ik heb met mijn trainer Adelinde Cornelissen thuis verder gewerkt richting de Zware Tour. We zijn bezig geweest met de piaffe en passage en de eners, wat best wel een moeilijk onderdeel is. Ik merk nu dat Alphaville in het gewone lopen nog steeds meer bergop en met expressie beweegt. Toen werd bekend dat het NK doorging en heb ik Geesteren nog een keer de proeven gereden. Daar liep het ook al goed en won ik de wedstrijd. Het pakt nu weer heel goed uit. Ik was al acht keer op rij kampioen en toen kwam Sanne Voets mijn feestje verstoren. Nu heb ik hem weer en ik ben er toch wel heel blij mee”, besluit Hosmar lachend.

Hosmar, die volgens jaar nog eens hoopt uit te komen tijdens de Paralympische Spelen, kan dit seizoen op 10 oktober nog wat extra cachet geven in de finale van de strijd om de Witte van Moort – KNHS Para Dressuur Trophy. Die eindstrijd speelt dit jaar voor hem dicht bij huis af, bij zijn thuishonk manege ’t Oale Spoor in Hellendoorn. “Ook mooi om naar uit te kijken”.

Meer berichten