Foto:

Onthulling rotatiepaneel Hellinghoogveen

  Nieuwsflits

Haarle - Op donderdag 17 september is, vanwege corona, in besloten kring een nieuw informatiepaneel onthuld op een bijzondere plek op De Sprengenberg. Dat is bij het Hellinghoogveen langs de Van Heekweg (vanuit Haarle gezien even voorbij de Palthetoren). Stichting Marke Haarle en Natuurmonumenten Salland sloegen de handen ineen en geven met dit paneel een inkijk in de historie van deze plek en de zeer bijzondere natuurwaarden. Anke Bekkernens, opgegroeid in de boswachterswoning onthulde het rotatiepaneel.

Zelf een kopie

Het is zeer de moeite waard om zelf een kijkje te nemen. We verklappen hieronder alvast enkele details die op het paneel te lezen zijn. Wil je zelf een dubbelzijdige A3 kopie met daarop de tekst en foto’s van het paneel? Dat kan. In Informatieschuur de Pas liggen enkele gratis exemplaren. Wees er dus snel bij. Informatieschuur De Pas is op zondagen van 11.00 tot 15.00 uur geopend. Graag tot ziens.

Hoogveen op een helling?

Het Hellinghoogveen is dé plek in Nederland met actief hoogveen op een helling. Vrij uniek dus. Hier leven zeldzame hoogveenmossen, bijzondere planten en prachtige vlinders. Een plek die het beschermen waard is. Maar het veen heeft last van luchtvervuiling en een overdosis aan stikstof. Hierdoor groeien bijvoorbeeld grassen als kool, maar verstikken juist planten die horen bij hoogveen. Een grondige schoonmaakbeurt was hard nodig. Met steun van de provincie Overijssel in het kader van PAS/Natura 2000 kon Natuurmonumenten daar 2 jaar geleden mee beginnen.

Bijzondere cultuurhistorie

De oorspronkelijke bewoners van de Palthetoren (familie Van Wulfften Palthe) genoten erg van de mooie omgeving op De Sprengenberg. Op de plek van het Hellinghoogveen waren ooit een ijsbaantje en een hertenwei. T.G. de Kempenaer – Van Wulfften Palthe haalde in 1967 prachtige herinneringen op. De verhalen over schaatsplezier op de hertenwei en de eendenplas brengen je even meer dan 50 jaar terug in de tijd.

Op de beeldbank van Stichting Marke Haarle staan foto’s van het informatiepaneel en de onthulling ervan: www.stichtingmarkehaarle.nl/beeldbank/actueel

Meer berichten