Iwan Göbel, Herro de Roest, Harry Olthof, Jan Nije Bijvank (Platform Duurzaam Hellendoorn) en Roelof-Jan Naaktgeboren (IM@Overijssel).
Iwan Göbel, Herro de Roest, Harry Olthof, Jan Nije Bijvank (Platform Duurzaam Hellendoorn) en Roelof-Jan Naaktgeboren (IM@Overijssel). (Foto: )

Stichting Platform Duurzaam Hellendoorn wint Groene Kabouter

  Ingezonden

Stichting Platform Duurzaam Hellendoorn heeft onlangs De Groene Kabouter in ontvangst mogen nemen. Voor de vierde keer werd deze prijs uitgereikt, tijdens de Marktplaats 'Daar krijg ik energie van'. IM@Overijssel reikt de Groene Kabouter jaarlijks uit aan een Overijssels initiatief dat op een aansprekende mensen enthousiast maakt voor duurzaamheid.

HELLENDOORN – Dit jaar waren vijf initiatieven genomineerd: Duurzaamheidscentrum Deventer, Harry Olthofs updates over zijn energieneutrale huurwoning, Energievoorziening van de toekomst Notter-Zuna, WE-Energygame Hellendoorn en zwerfafvalproject Heeten Schoon. De WE-Energygame kwam als winnaar uit de bus. Zij het ontvingen het beeldje van de Groene Kabouter en een cheque van 250 euro.

"Als Platform zijn we natuurlijk erg blij met deze prijs en het bijbehorende geldbedrag", aldus een woordvoerder. "En met het feit dat één van onze deelnemers Harry Olthof ook was genomineerd en 3e is geworden. In het afgelopen halfjaar heeft onze werkgroep Energie het door de Hanzehogeschool Groningen ontwikkelde We Energy Game aangepast naar een versie voor de gemeente Hellendoorn. Er werd van alles omgezet en vertaald zoals het stroomverbruik, het aantal huishoudens en het gft-afval. Dit alles in overleg met de Hanzehogeschool. Inmiddels is het spel in de gemeente al een aantal keren gespeeld met begeleiding van het platform, o.a. met leerlingen van Reggesteyn. De spelers worden zich bewust van de energie opgave, de complexiteit daarvan in de eigen gemeente, de dilemma's die de zes verschillende rollen (mens, planeet, productie, winst, balans en regelgeving) daarbij ondervinden en dat samenwerking onmisbaar is voor het slagen van de energietransitie. Met behulp van de gemeente Hellendoorn en Haarle Energie Neutraal zijn er inmiddels zes bordspellen aangeschaft en aangepast en zijn er negen mensen van het Platform beschikbaar als begeleider. Het spel kan gespeeld worden vanaf 6 personen tot en met 80 personen. Het is beschikbaar voor plaatselijke belangen, verenigingen, clubs, stichtingen, scholen enzovoort. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website

De stichting bestaat uit vertegenwoordigers van organisaties op het brede terrein van duurzaamheid en mensen op persoonlijke titel. Zij is het officiële, onafhankelijke adviesorgaan van de gemeente op het terrein van duurzaamheid en adviseert gevraagd en ongevraagd.

Meer berichten