FysioSterk begint in september met een nieuwe cursus. (Eigen foto)
FysioSterk begint in september met een nieuwe cursus. (Eigen foto) (Foto: FysioSterk)

Nieuwe cursus valpreventie start in september: meld je aan

  Ingezonden

Na een geslaagde cursus valpreventie in januari start in september een nieuwe cursus. Aanmelden hiervoor is vanaf nu mogelijk en kan tot en met 6 september.

NIJVERDAL - Vallen bij ouderen komt steeds vaker voor, zo blijkt uit de nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. Jaarlijks komen meer dan 90.000 mensen bij de eerste hulp in het ziekenhuis. Veelal na een val in en rond het huis. Doordat ouderen trager bewegen, minder reactie vermogen hebben en minder snel risicovolle situaties herkennen maakt het dat ouderen een hoger valrisico hebben. Een aantal oorzaken zijn: duizeligheid, angst om te vallen, achteruitgang van zien en horen, medicatie, een te lage bloeddruk bij het opstaan of bukken en te weinig beweging. Daarnaast zijn er ook oorzaken buiten het lichaam gelegen, namelijk veiligheid in en om het huis (bijvoorbeeld gladde vloeren en slechte verlichting), schoeisel en verkeerd gebruik van loophulpmiddelen.

Voorkomen
Het doel van het valpreventieprogramma is ervoor zorgen dat het aantal valincidenten wordt voorkomen en/of verminderen. Bij het valpreventieprogramma krijgen mensen inzicht krijgen in de oorzaken van vallen in het dagelijkse leven, gevaren binnen de thuissituatie opsporen, verbeteren van het looppatroon, spierkracht, houding en/of evenwicht. Daarnaast worden er adviezen gegeven om aanpassingen te doen, waardoor het valrisico wordt verminderd.

Tien weken
Vanaf maandag 16 september is het mogelijk om het valpreventieprogramma te volgen onder begeleiding van fysiotherapeut Karlijn Brouwer, ergotherapeut Lisette Mocking en cesartherapeut Bianca van Aefst. Dit programma is bedoeld voor 65-plussers die het afgelopen jaar gevallen zijn, of moeite hebben met bewegen of lopen, of bang zijn om te vallen. Gedurende tien weken op maandag en donderdag van 11.00 tot 12.00 uur komen deelnemers bij elkaar voor een screening, valparcours met obstakels en beweeg-balansoefeningen. Locatie is Kuperserf 4-12. Valpreventie wordt vergoed vanuit de reguliere fysiotherapie en ergotherapie-behandeling.

Aanmelden voor de cursus valpreventie kan tot en met 6 september. Hiervoor en voor meer informatie kan contact worden opgenomen met FysioSterk via 0548- 61 66 87 of via info@fysiosterk.nl.

Meer berichten