In aanloop naar 75 jaar bevrijding in 2020 zijn er diverse activiteiten bij de nagebouwde keet. (Eigen foto)
In aanloop naar 75 jaar bevrijding in 2020 zijn er diverse activiteiten bij de nagebouwde keet. (Eigen foto) (Foto: Eigen foto)

'Er was veel moed en inzet voor nodig'

  Ingezonden

door projectgroep Groote Jan

Projectgroep Groote Jan houdt diverse activiteiten in aanloop naar 75 jaar bevrijding volgend jaar. Zo is de Keet nagebouwd langs de Piksenweg en vertelt de projectgroep Groote Jan verhalen over wat er in 1944 gebeurde. De keet is in september op reservering door groepen te bekijken en wordt door verhalenvertellers begeleid.

DAARLE - De Keet op de Piksen in Daarle werd eind augustus 1944 gebouwd door verzetsmensen. Dat gebeurde in opdracht van kapitein Lancker, de verzetsleider van de groep Salland. De Keet was, samen met het Kenkhuus, bedoeld als actiecentrum. Lancker wist dat de bevrijders van plan waren in september door te stoten. Vanuit België in één keer tot voorbij de Rijn en de IJssel. Het verzet moest helpen door 'hinderacties' achter het front. Daarom werden er wapens eb springstof gedropt. Er kwamen ook zenders om berichten in geheime code door te geven naar Londen.
In het bos langs de Piksenweg, tussen de Schaddenbeltsweg en de Saamsweg, is de Keet nagebouwd. Daar zal projectgroep 'Groote Jan' met behulp van een aantal vrijwilligers vertellen wat er is gebeurd en waarom.
Op vrijdag 6 september van 19.00 tot 21.00 uur zijn er in het bos en bij de keet allerlei activiteiten, zoals het ontcijferen van geheime codes. Deze activiteiten zijn speciaal voor jongeren van 11 tot 15 jaar. Zaterdagmiddag 7 september van 14.00 tot 16.00 uur kan de jeugd van 5 tot 11 jaar jaar hier terecht.. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij scouting Azoelen via info@azoelen.nl.

Ali van Buuren, Roelof Menkveld en Henrieke Nevenzel zitten in de projectgroep Groote Jan. Zij organiseren dit samen met Mandi, Gabriëlle en Sabine Kamphuis en Chantal Kleinjan. Ali en Roelof leggen uit: "Wat er toen gebeurde in de oorlogstijd en ook in de Keet willen we zo goed mogelijk navertellen om te laten weten wat er in oorlogstijd gebeurde. Het is belangrijk dat wij en ook de jongeren niet vergeten dat wij mede dankzij het werk van deze verzetsgroep in vrijheid leven. Hiervoor was veel moed en inzet nodig, beseffende dat ze bereid waren hun leven te geven." Andere activiteiten die onderdeel uitmaken van 'Bericht van Groote Jan' zijn het opnieuw uitgeven van het boek uit 1946, de wapendropping die wordt nagespeeld en de verhalen in de Keet. Ook wordt er een oorlogskrant gemaakt met allerlei informatie uit die tijd voor de basisschool kinderen, deze wordt in september uitgedeeld op school.

Praktisch

De data dat de Keet op reservering kan worden bezocht zijn 14, 20, 21, 27 en 28 september. Reserveren voor dit bezoek aan de Keet kan via www.eventbrite.nl: zoek op Keetbezoek Bericht voor Groote Jan. Voor speciale verzoeken kan gemaild worden naar keetbezoek@gmail.com. Dit geldt onder meer voor aanmeldingen buiten genoemde data/tijden. De groepsgrootte moet circa 10-20 personen zijn. Ook overige vragen kunnen worden gesteld via dit e-mailadres.

Meer berichten