De bedoeling van de wandeling is om mensen met een verlies bij elkaar te brengen. (Foto: Evenmens, L. Smit)
De bedoeling van de wandeling is om mensen met een verlies bij elkaar te brengen. (Foto: Evenmens, L. Smit) (Foto: Evenmens, L. Smit)

Evenmens Samen Verder: 'Wij lopen een eindje met je mee'

  Ingezonden

door Evenmens

Helaas loopt het leven niet altijd zoals verwacht. Zo kunnen mensen er plotseling alleen voor komen te staan. Je verliest iemand die dierbaar is, partner, kind, ouder(s), broer of zus, een goede vriend/vriendin. Hoe ga je hiermee om? Het samenkomen met mensen die in eenzelfde situatie zitten kan veel herkenning opleveren.

TWENTE - Bij rouwen wordt vaak gedacht aan het verwerken van het verlies van een dierbare. In de meeste gevallen is dit ook zo. Maar verliesverwerking hoeft niet alleen om het verlies van een dierbare te gaan. Mensen kunnen bijvoorbeeld ook rouwen om het verlies van een baan, of na een scheiding. Ook een kinderwens die komt te vervallen is een vorm van rouw- en verliesverwerking. Er kan dus ook sprake zijn van een (groot) verlies zonder dat hier een overlijden aan vooraf is gegaan.

"Evenmens heeft het programma Samen Verder: hierbij lopen we letterlijk en figuurlijk 'een eindje met je mee' in het rouwproces", aldus een woordvoerder. "De bedoeling van de wandeling is om mensen met een verlies bij elkaar te brengen. Al lopend met elkaar in gesprek. Praten met lotgenoten kan namelijk troost en steun geven. Het verwerken van verlieservaringen gaat buiten beter. Het praten in combinatie met het in beweging zijn (zowel fysiek als psychisch) geven ruimte en inzicht. Er is ruimte voor het verhaal, voor de emoties en het afscheid nemen. Maar het is ook goed om stil te zijn en dit te ervaren." Voor mensen die geen affiniteit hebben met wandelen kunnen de gesprekken ook thuis of ergens anders gevoerd worden. Fietsen met lotgenoten is ook mogelijk.

Deelnemers wandelen samen met een gids. Het vertrek is altijd om 10.00 uur vanaf het Buitencentrum aan de Grotestraat 281 in Nijverdal. Iedereen uit de wijde omgeving is welkom om mee te wandelen. De wandelingen vinden in 2019 plaats op 22 augustus, 26 september, 31 oktober, 21 november en 19 december. Deelname is gratis. Koffie of thee onderweg is voor eigen rekening. Aanmelden kan bij Ina Versmissen via info@evenmens.nl of 0548-63 88 30.

Heb je behoefte aan deze vorm van ondersteuning, dan kun je deelnemen aan deze wandeling. Deelname is kosteloos, een kopje koffie/thee onderweg is voor eigen rekening; graag van tevoren aanmelden bij Ina Versmissen, via: info@evenmens.nl of bel 0548-638830.

Meer berichten