Kinderen onthullen het informatiebord bij het V1-monument.
Kinderen onthullen het informatiebord bij het V1-monument.

Monument V1 onthuld

  Historie

Bezoekers van de Sallandse Heuvelrug kunnen sinds afgelopen vrijdag kennismaken met lanceerbaan V1. Pal langs Toeristenweg, op zo'n 150 meter van het bezoekerscentrum van de Sallandse Heuvelrug, is een informatiebord onthuld. Bovendien zijn de fundamenten en staanders van de lanceerbaan herbouwd, zodat belangstellenden kunnen zien waar de installatie precies heeft gestaan.

Nijverdal - De 'jankende vuurkonte'. Zo werden de V1's in het dialect genoemd. Vanuit twee lanceerinrichtingen op de Sallandse Heuvelrug bij Nijverdal werden in 1944 en 1945 zo'n 400 van deze vliegende bommen richting Antwerpen afgevuurd. De Duitsers wilden met deze Vergeltungswaffe 1 (V1) na de invasie de bevoorrading van de geallieerden via de Antwerpse haven dwarsbomen.

V1's werden gelanceerd vanaf een soort katapultinstallatie; de Abschussrampe. Pal langs de toeristenweg vond Nijverdaller Erik Ruiter samen met plaatsgenoot Johan Alferink, Deventenaar Henk Koopman, Gerard Pijnappel uit Nieuw-Heeten en Raaltenaar Henry Boerdam op 10 mei 2013 de fundamenten van zo'n lanceerbaan.

Die precieze locatie was niet bekend. De banen waren altijd heel goed gecamoufleerd.

De werkgroep V1 van de Historische Kring Hellendoorn Nijverdal besloot de locatie vanwege het historisch belang ook voor het publiek zichtbaar te maken. Op de plek van die poeren zijn nu enkele staanders van de ooit 50 meter lange lanceerinrichting herbouwd. Ze lopen in hoogte op in zuid-westelijke richting, richting Antwerpen, waar de V1's dood en verderf zaaiden.

De mannen kregen hulp van oudere Nijverdallers, die de oorlog hadden meegemaakt.

Meer berichten