Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt..
Mevrouw Ninaber-Biben komt met haar kinderen vanuit Deventer naar Hellendoorn, waar de oom, Engelbertus Johannes Ninaber, van haar overleden man een huis voor haar bouwt.. Foto: A. van Ipenburg

‘Jezelf mooi maken is van alle tijden’

Historie

HELLENDOORN - Nu het voorjaar echt is aangebroken, zet Museum Erve Hofman de deuren weer wijd open voor bezoekers. Vanaf november hebben vrijwilligers hard gewerkt aan de nieuwe expositie ‘Op stand, een kijkje in het leven van de gegoede burgerij in Hellendoorn’.

“Deze expositie is een vervolg op onze vorige expositie”, vertelt Tineke van Buren. Samen met haar zus Hannie heeft zij deze expositie ontworpen. “Sommige stukken zullen bezoekers dan ook herkennen, maar we zijn nu een stapje verder gegaan. In de vorige expositie ging het vooral over de totstandkoming van textiel, stoffen en kleding. Nu ligt de aandacht op het pronken met kleding en accessoires. Zo hebben we prachtig geborduurde kraplappen, zeg maar de voorloper van de bh, kunstig uitgevoerd Staphorster stipwerk op onder andere mutsjes, verfijnde beugeltassen en andere accessoires.”

Kleur

Er is duidelijk meer kleur in de expositie gekomen, die begint met een tafereel van mevrouw Ninaber-Biben met haar kinderen en de oom van haar overleden man. Tineke vertelt het boeiende verhaal hoe deze dame vanuit Deventer naar Hellendoorn kwam. Verhalen die bezoekers kunnen lezen op de gelamineerde A4-tjes die bij de verschillende taferelen liggen. Schetsen en tekeningen van Christiaan Biben pronken aan de muren. “Het is heel bijzonder dat we deze schetsen en tekeningen nog hebben. Deze expositie heeft als belangrijkste ingrediënten de geschiedenis van de families Ninaber, Biben en Kluvers, waar ontzettend veel over te vertellen valt. Wij hebben ons deze keer laten leiden door het thema ‘pronken’. Jezelf mooi maken is van alle tijden en spreekt mensen ook nu erg aan. Vroeger hadden mensen daarvoor beperktere middelen, maar als je bijvoorbeeld kijkt naar het prachtige borduurwerk op de kraplap die wij in onze expositie hebben, kun je je nauwelijks voorstellen dat iemand dat nu nog zou doen.”


 A. van Ipenburg

Wielent Harms

De expositieruimte op de zolder van Erve Hofman heet niet voor niets Wielent Harms Zolder. “Veel van onze pronkstukken hebben wij verworven uit zijn persoonlijk collectie. Hij is geboren in Daarle en kent onze gemeente dus goed. Daarnaast is zijn kennis van streekdrachten voor ons van onschatbare waarde. En ondanks zijn gevorderde leeftijd komt hij zelf de stukken brengen die wij niet in onze collectie hebben, kleedt poppen aan en denkt actief met ons mee over de expositie. Zonder hem was deze expositie niet mogelijk geweest.”

Vrijwilligers

“Maar dat geldt ook voor alle andere vrijwilligers. Zo is er een groep mannen die ons helpt met het ophangen van stukken en die speciale standaards heeft gemaakt voor het exposeren van de kraplappen. Of het stukje ‘muur’ bij de ingang, waar we de tekeningen van Christiaan Biben exposeren. Zij creëren voor elk ‘probleem’ een passende oplossing.”

En zo zijn er bij het museum veel meer vrijwilligers werkzaam. Vrijwilligers die zorgen dat alles opgeruimd en schoon blijft, die de gasten verwelkomen en rondleiden, die lezingen of workshops geven. “Er komt nog best wat kijken bij het runnen van het museum.”

Museum Erve Hofman

Het museum is sinds 1 mei weer geopend voor publiek. De expositie ‘Op stand, een kijkje in het leven van de gegoede burgerij in Hellendoorn’ is te bezoeken op dinsdag, woensdag en donderdag van 13.30 tot 17.00 uur en op afspraak.

Meer informatie op de website oaldheldern.nl

De film heeft de Oscar gewonnen voor 'Best original screenplay'.
'Anatomy of a Fall' in ZINema 10 uur geleden
Hugo Wouters was in vorm bij beide wedstrijden.
Ravijnheren spelen kwartfinale eredivisie 18 uur geleden
Blije teams van de Marijkeschool.
Marijkeschool in regiofinale voetbal 22 uur geleden
Afbeelding
Eurol NK Autocross gaat van start in Haarle 16 mei, 19:50
Trainer Joost (links vooraan) met alle deelnemers tijdens de viering van hun 1-jarig jubileum. Alle mannen en vrouwen doen elke week weer enthousiast en op hun eigen niveau mee met de training.
'Opgeven vinden wij echt geen optie' 16 mei, 17:45
Afbeelding
Column: Grillige capriolen van 't härte in Heldern 16 mei, 12:11
Jan Mensink (achterste rij, tweede van links) met 'zijn' Ravijnmannen en begeleidingsteam na het behalen van de halve finale in de play-offs.
'Wilde de vijftig jaar graag volmaken' 16 mei, 10:17
Afbeelding
Tweede Internationaal G-team Toernooi bij vv DES 16 mei, 08:10