Logo twentsvolksblad.nl


Amateurpelgrims Tosca Niterink & Anita Janssen doen humoristisch verslag van een even barre als bizarre wandeltocht van Granada naar Santiago de Compostella.
Amateurpelgrims Tosca Niterink & Anita Janssen doen humoristisch verslag van een even barre als bizarre wandeltocht van Granada naar Santiago de Compostella.

Twentse theaters brengen boeken op de planken

  Cultuur

De vakantie is vaak het moment bij uitstek om weer eens een boek te pakken en lekker te gaan lezen. Ter inspiratie een aantal tips van boeken die na de zomer op de planken worden gebracht in de Twentse theaters.

Tosca Niterink werd bekend vanwege haar rol als Thea in de legendarische VPRO-televisieserie Theo & Thea. Nu is Tosca vooral schrijfster. Klimmen naar Kruishoogte is een adembenemend, persoonlijk en doldriest verslag van een uitputtende voetreis. Amateurpelgrims Tosca Niterink en Anita Janssen maakten namelijk ondanks aangeboren wandelschuwheid, rugzakallergie en chronische vrees voor afritsbroeken, een voettocht van maar liefst 1.100 km, dwars door Spanje. Dit wandelavontuur was de inspiratiebron voor het boek Klimmen naar Kruishoogte en tevens voor de gelijknamige voorleesvoorstelling.

Ma
Hugo Borst schreef een hartverscheurend boek over zijn dementerende moeder.
Ma stond altijd klaar voor haar zoon. Nu draait 'meneer Alzheimer' de rollen om. Maar hoe zorgt een zoon voor zijn moeder? Op ontroerende en vaak geestige wijze schrijft Borst over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest. In de toneelbewerking van Ma zal Eric Corton de dilemma's, angsten én moederliefde vertolken.

Dit is geen dagboek
Een populair jeugdboek van Erna Sassen met een bijzonder ontroerend verhaal over de 16-jarige Boudewijn die zich uit een depressie worstelt. Als Boudewijn vier jaar na de zelfmoord van zijn moeder alleen nog maar in bed ligt, geeft zijn vader hem ten einde raad een stapel cd's en een leeg schrift, met de opdracht om elke dag iets in het schrift te schrijven en naar minimaal een CD te luisteren. Boudewijn kladdert "Dit is geen dagboek" op het schrift. Met tegenzin, maar uiteindelijk ook met succes, zet Boudewijn zich aan zijn taak. Een aangrijpend boek dat ook als muziektheatervoorstelling dicht op de huid van het publiek kruipt.

Na het lezen van het boek, benieuwd naar de theaterbewerking? Deze voorstellingen zijn allemaal in Twente te zien. Ontdek de theaters via de website www.daargajevoorzitten.nl

reageer als eerste
Meer berichten