Annemieke Kirch
Annemieke Kirch (Foto: )

Column Annemieke Kirch: Vakantierust of vakantiestress?

  Column

Dan is de vakantie weer (bijna) voorbij en gaan we weer over tot de orde van de dag. Alhoewel wat is de orde van de dag in deze rare tijd. Lukte het jullie om bij te tanken, om te genieten, te luieren en de batterij weer op te laden?

Misschien verheugde je je enorm op deze vakantie maar viel alles tegen. Misschien hoopte je tegen beter weten in dat deze vakantie dé oplossing is voor de problemen die er al waren. Normaliter kan vakantie al de nodige stress opleveren maar dit jaar is het voor velen nog ingewikkelder. Misschien moest je de reis van je leven waar je al zolang voor spaart, omzetten naar een camping op de Veluwe. Of is er stress over behoud van je baan, of het krijgen van een nieuwe baan. Stress over gezondheid en wat er komen gaat. Of hoopte je dat deze vakantie je relatie een boost zou geven. Daarnaast is er nog file, regen, tegenvallende accommodatie die ervoor kunnen zorgen dat de zorgeloosheid waar je op hoopte letterlijk in het water viel.

Het is niet voor niets dat veel mensen ziek worden in de eerste week van hun vakantie en dat er na een vakantie meer scheidingen zijn. Stress heeft nu eenmaal geen aan- of uit-knop die je kan bedienen.

Zeilen bijgezet
Voor mij was de start van de corona-tijd, net als voor velen, een bizarre tijd. Mijn volle agenda was ineens leeg. Het empty nest was weer gevuld met kinderen, want de tuin was toch wel prettig. En ook manlief werkte ineens elke dag vanuit huis.

We hebben zeilen bijgezet om weer een nieuwe modus te vinden en vooral ook te genieten van het mooie weer en de tijd met elkaar. Dat lukte best aardig.
Toch voelde mijn lege agenda niet als vakantie. Wel was er het besef dat ik niets kon veranderen aan de situatie. Er geen invloed op had. Dus waarom zou ik energie steken in de dingen iets waar je geen invloed op had. Naast energieverspilling levert dit veel stress op.

Gelukkig
Nu lijkt het leven weer een soort van ‘normaal’. En gelukkig mijn agenda staat weer vol. Vol met afspraken van cliënten die in de quarantaineperiode geen afspraak konden maken. En er achter kwamen dat niets doen met stress die je wel voelt, het alleen maar erger maakt. Gelukkig wisten mijn klanten me nog te vinden.

Meer weten?
Heb je stress over je baan, wil je wat nieuws maar geen idee wat? Er is nu een subsidietraject voor iedereen die werkt (of tijdelijk zonder zit). Wil je meer weten over dit gratis coachtraject, stuur me dan een berichtje.

Annemieke Kirch - Annemieke@twente-counseling.nl 

Meer berichten