Met de boswachter op pad, het kan op de Sallandse Heuvelrug. (Foto: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, gemaakt voor de coronacrisis).
Met de boswachter op pad, het kan op de Sallandse Heuvelrug. (Foto: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, gemaakt voor de coronacrisis).

Struinen door Sallandse heuvels

Een reeën-excursie, luisteren naar de kabouter van Salland, een rit met de Heideslak: het is allemaal mogelijk bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug.

door Leo Polhuijs

NIJVERDAL / HOLTEN - Medewerkster Hanneke Elbertsen is enthousiast over het programma van het Buitencentrum, dat rechtstreeks onder Staatsbosbeheer valt. "Er is nog zoveel moois te zien in onze eigen omgeving," vertelt ze over het gebied met onder meer het grootste droge heidegebied van West-Europa. "We krijgen bezoek van mensen uit het hele land maar ook komen er Duitsers, Belgen en soms Fransen of Engelsen. Er komen ook steeds meer mensen uit de streek, die hun eigen achtertuin herontdekken. Ik denk dat mensen meer de natuur ingaan, ook omdat ze tijdens de coronacrisis noodgedwongen veel thuis zaten."

Wandelaars komen op de Sallandse Heuvelrug ruimschoots aan hun trekken. Zo is er op 2 augustus een dagwandeling. Deze struintocht over de heuvelrug wordt gehouden onder leiding van een gids die onder meer vertelt over het ontstaan van de 'bergen' in onze streek. Hanneke: "Ook dit is een heel leuk programma-onderdeel. De geschiedenis wordt toegelicht aan de hand van zand en stenen. Iedereen beleeft deze activiteit op zijn eigen manier. Waar de één de stenen sorteert op grootte, doet een ander dat op kleur." Verder is er op 4 augustus vanaf 05.30 uur een ochtendtocht.

Reeën
Ook de excursies zijn volgens Hanneke zeer de moeite waard. "Wij kennen schemer-, ochtend- nachtzwaluw- en reeën-excursies. Je ziet dingen waar je anders nooit op zou letten. Kinderen, maar ook ouderen komen van alles te weten over de natuur. Ze leren met heel andere ogen kijken en ontdekken bijvoorbeeld dat bomen verschillende soorten schors of bladeren kunnen hebben. Overigens worden de excursies in verband met het coronavirus in kleinere groepen gehouden dan normaal. Het voordeel is, dat je misschien eerder wild ziet, omdat de groep kleiner is en er minder wordt gepraat."

Ook de Heideslak, een elektrisch karretje waarmee je een rondrit maakt, is populair. "Het voertuig is coronabestendig en goed toegankelijk voor mensen die slecht ter been of rolstoelgebonden zijn. Ook de horeca bij het Buitencentrum is geopend. Voor binnen moet worden gereserveerd." Kijk voor meer informatie op de website

Meer berichten