'Het museum kan eindelijk weer open'


Een van de foto's die te zien is bij de tentoonstelling 'Dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog'. Een tentoonstelling die met veel zorg is samengesteld en nu eindelijk door publiek bewonderd kan worden.
Een van de foto's die te zien is bij de tentoonstelling 'Dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog'. Een tentoonstelling die met veel zorg is samengesteld en nu eindelijk door publiek bewonderd kan worden. (Foto: Erve Hofman)

'Het museum kan eindelijk weer open'

Na ruim drie maanden extra gesloten te zijn geweest, zet museum Erve Hofman de deuren vanaf 21 juli weer open. Voorlopig nog twee middagen per week, namelijk dinsdag en donderdag van 13.30 tot 17.00 uur.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

HELLENDOORN - Dinand Webbink is blij dat het eindelijk zover is. "We hebben een prachtige tentoonstelling 'Dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog' ingericht, als onderdeel van de vieringen rondom 75 jaar vrijheid, maar die heeft nog niemand kunnen zien. We waren begin april helemaal klaar voor de opening, maar die ging niet door."

Aan de hand van originele voorwerpen, kleding, foto’s en documenten maak je bij de tentoonstelling 'Dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog een reis in de tijd, van 1940 tot 1945. "Bezoekers zien wie onze verzetshelden waren, hoe het onze Joodse dorpsgenoten verging, hoe creatief men omging met de schaarste en hoe we de bevrijding vierden. De tentoonstelling is echt voor jong en oud." Er is een gratis oorlogskrant beschikbaar en op beeldschermen kun je allerlei films zien over de oorlog en de bevrijding. "Die krant lag hier maar, dus op een gegeven moment hebben we die uitgedeeld bij alle verzorgingshuizen. De bewoners vonden dat prachtig en voor ons ging 75 jaar vrijheid toch niet stilletjes voorbij. De tentoonstelling blijft tot de viering volgend jaar."

Meer museum
Natuurlijk is het hele museum weer te bezichtigen. Op de deel en in de potstal is het agrarisch leven in beeld gebracht. De tentoonstelling 'In ’t Venne' toont hoe het werken in het veengebied er aan toeging. In het voorhuis is te zien hoe het boerengezin leefde en in de Johanna van Burenkamer zijn de gedichten van deze populaire dichteres te horen. Op de voorzolder kun je genieten van de kleine expositie 'Het rariteitenkabinet van de dorpsdokters'; bijzondere archeologische en geologische vondsten van Pieter en Rein ter Borg.

Demonstraties
"We hebben op beide middagen dat het museum open is weer demonstraties, zoals weven, spinnen, kantklossen, hout draaien of quilten. Gasten kunnen genieten van een gratis kopje koffie, maar het is wel zelfbediening. Natuurlijk hebben we het museum aangepast aan de corona-richtlijnen, zodat iedereen ons veilig kan bezoeken. We verwachten van onze gasten dat ze zich hier ook aan houden. De gezondheid van de gasten en onze medewerkers heeft voor ons de hoogste prioriteit."

Niet stilgezeten
De medewerkers van het museum hebben de afgelopen maanden niet stilgezeten. "Naast het klaar maken van het museum om nu weer open te kunnen, zijn we aan de slag gegaan met projecten die we al langere tijd willen uitvoeren, maar waarvoor steeds te tijd ontbrak. Dankzij een gulle gift van de Rabobank kunnen we nu echt werk maken van het digitaal presenteren van het museum. We maken filmpjes die we kunnen gebruiken voor de website, Facebook en scholen. Zo kunnen leerlingen zich al een beeld vormen van het museum, voor ze hier op bezoek komen. In de filmpjes leggen we diverse verbindingen met verleden en heden, zodat het voor iedereen heel inzichtelijk wordt."

Er zijn ook twee historische wandelingen door het dorp Hellendoorn beschikbaar.

Praktische informatie
De medewerkers van Erve Hofman houden zich strikt aan de regels zoals die voor musea zijn opgesteld en rekenen op begrip en medewerking van de bezoekers. Ben je Noaber, dan is de toegang gratis, anderen betalen 4 euro (tot en met 12 jaar gratis).

Wie het museum wil bezoeken moet wel even reserveren. Dat kan telefonisch op 06 10858574, via info@oaldheldern.nl of de website. Vermeld je naam, welke dag en hoe laat je met hoeveel mensen wilt komen. Tijdens openingsuren kun je ook aan de deur reserveren. De medewerkers verwachten dat je dan meestal meteen naar binnen kunt.

Meer berichten