Manon en Rik beleven dit jaar hun derde seizoen als campingeigenaren. Inzet: eendjes laten zien of er nog ruimte is in het zwembad.
Manon en Rik beleven dit jaar hun derde seizoen als campingeigenaren. Inzet: eendjes laten zien of er nog ruimte is in het zwembad. (Foto: A. van Ipenburg)

'Ze kamperen in onze achtertuin'

Verscholen in het buitengebied van Hellendoorn liggen Natuurcamping Eelerberg en Natuurkampeerterrein Het Rhanerveld, waar sinds 2018 Manon en Rik Groenenberg de scepter zwaaien. Het is een kleinschalige camping waar ze het meeste werk zelf doen en alle gasten persoonlijk begroeten.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Hellendoorn - Een gesprek voeren op de eerste vrijdag van de vakantie is er één met de nodige onderbrekingen, blijkt al direct aan het begin. Manon lacht iedereen hartelijk toe en haar enthousiasme werkt aanstekelijk lijkt het wel. De gasten die zich bij de receptie melden zijn goed gehumeurd en tegelijk wat droevig dat ze de camping weer gaan verlaten. "Zo gaat dat hier eigenlijk altijd," vertelt Manon. "Gasten komen aan, vertrekken, hebben een vraag en dat handel ik allemaal af. Dat is het mooie van zo'n kleinschalige camping. Het hele jaar door werken hier jongeren uit de omgeving en in het hoogseizoen komen er nog zo'n zes of zeven bij, alleen voor het seizoen. Iedereen doet alles, kinderactiviteiten, sanitair schoonmaken, helpen in het restaurant, wat maar nodig is."

Extra maatregelen

De natuurcamping heeft 70 plaatsen, het natuurkampeerterrein 30. Ruime plaatsen die soms echt verscholen liggen tussen de bomen. "Voor Het Rhanerveld gelden iets andere regels dan voor de Eelerberg," legt Manon uit. "Om op Het Rhanerveld te mogen kamperen, moeten gasten lid zijn van Stichting Natuurkampeerterreinen. Wij zijn daar bij aangesloten en dat waarborgt het gebruik van het terrein en de kwaliteit van het verblijf. Normaal gesproken kunnen de gasten op Het Rhanerveld zo een plekje uitzoeken en zich dan bij ons melden, maar door de zomerdrukte, moeten ze nu ook van te voren reserveren en zich eerst bij de receptie melden. Verder hebben we alle trekkers om de douches schoon te maken van een nummer voorzien, dat overeenkomt met de nummers van de douches. Als er buiten het gebouw nog een trekker staat, is er een douche vrij, zo niet, dan moeten de gasten even wachten."

Op een tafeltje bij het zwembad liggen allemaal kleine badeendjes. "Zo bewaken we het aantal mensen in het zwembad," lacht Manon. Vervolgens weigert ze streng bezoek bij een gast op de staplaats zelf.

"We moeten wat dat betreft heel consequent zijn. We zijn sowieso wat streng als het op bezoek aankomt. Bezoek mag niet te lang blijven, de groep mag niet te groot zijn en ze mogen geen gebruik maken van het zwembad. Nu, met de extra corona-maatregelen, laten we helemaal geen bezoek toe op de plaatsen, alleen op het terras bij de boerderij.

Nieuwe weg

Manon en Rik zijn vanuit Hoofddorp hier naar toe gekomen. "We waren allebei directeur van een basisschool, maar dat paste eigenlijk niet meer bij ons. We zijn altijd gek geweest op kamperen en zeiden vaak 'als dit onze camping zou zijn...'

Op een gegeven moment zijn we heel serieus gaan kijken naar een camping die we over konden nemen en dat is Eelerberg en Rhanerveld geworden.

Dit is zo'n geweldige plek! Het Pieterpad loopt hierlangs, wat regelmatig aanloop oplevert en mensen komen hier soms een paar keer per jaar voor een weekend weg. We hebben wel eens mensen gehad die het voorseizoen hier stonden, bij boekten voor het hoogseizoen en uiteindelijk ook nog voor het naseizoen!

Dat is natuurlijk geweldig, tien keer beter dan een beoordeling op Zoover."

Terwijl Manon zich weer richt op de dagelijkse beslommeringen, loop ik een rondje over de camping. Wat een rust!

www.eelerberg.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden