Bij het Buitencentrum geen mandjes maar een echte 'goastok'. En als je die bij de hand hebt, komt het altijd goed. (Foto: A. van Ipenburg)
Bij het Buitencentrum geen mandjes maar een echte 'goastok'. En als je die bij de hand hebt, komt het altijd goed. (Foto: A. van Ipenburg) (Foto: A. van Ipenburg)

'Het kan elk moment weer veranderen'

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt nu we al weken buiten weer van alles mogen doen, het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer zit nog in het begin van weer opstarten. Er is een speciaal corona-team van Staatsbosbeheer dat alles goed in de gaten houdt en bekijkt welke activiteiten weer mogelijk zijn.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Nijverdal - "De winkelfunctie van het centrum is alweer een tijd open, maar de informatietrolley's mogen we nog niet gebruiken," vertelt Erik Ruiter, medewerker van Staatsbosbeheer. "Dat is natuurlijk heel jammer, want mensen maken daar echt veel gebruik van, zeker met kinderen. Je kunt er zoveel van opsteken."

Stokken

Sinds kort zijn er weer vrijwilligers aan het werk in het Buitencentrum. "Eén vrijwilliger tegelijk, omdat we toch rekening moeten houden met ieders gezondheid. De bezoekers weten ons zeker weer te vinden en gaan goed om met de getroffen maatregelen. Zo hebben we de 'goastokken' buiten staan. Iedere bezoeker moet een stok meenemen en als ze op zijn, moeten ze even wachten."

Op de stok staat een toepasselijk spreuk: Bi-j 't goan of stoan, of wa-j ok doet, met mie bie de haand, geet 't oe altied goed. "Bezoekers weten dat ze met een stok veilig binnen kunnen komen en als er iemand te dichtbij komt, kunnen ze die persoon ook nog een beetje op afstand houden," lacht Erik.

Jeugd in de natuur

Voor ouders die met hun kinderen lekker de natuur in willen, hebben ze speciale tassen samengesteld. "De meeste mensen kennen ons kabouterpad wel," vertelt Erik. "Daar hadden we een uitleenpakket voor, maar dat kan nu natuurlijk niet meer. Dus hebben we tassen gemaakt. Maar niet alleen voor het kabouterpad, voor diverse activiteiten die je met kinderen kunt doen. We hebben een tas voor braakballen pluizen, botanisch stoepkrijten, insecten ontdekken. Dingen die ouders met hun kinderen kunnen doen, hier, thuis of ergens anders."

Activiteiten

Naast de tassen voor de jeugd zijn ze voortdurend aan het kijken welke activiteiten ze weer op kunnen pakken. "We hopen dat we binnenkort weer met de heideslak kunnen rijden. Die zit normaal gesproken elke dag meerdere keren vol, maar staat nu stil." "We gaan binnenkort weer excursies doen," vult Saskia Boerrigter aan. "Buiten kan natuurlijk wel iets meer, maar we moeten toch goed rekening houden met onze medewerkers en het aantal deelnemers. Ook bij ons staat de gezondheid van iedereen voorop. We mogen onze zalen weer verhuren voor bijeenkomsten, maar dat doen we alleen in goed overleg. Ten eerste moet de anderhalve meter afstand gewaarborgd zijn en het moet voor ons ook goed te doen zijn."

Drukte in het bos

Net als anders bezoeken veel mensen het bos. "De afgelopen maanden misschien nog iets meer dan anders, omdat mensen vrijwel nergens anders naar toe konden," zegt Saskia. "Je zou het misschien niet zeggen, maar op een gemiddelde doordeweekse dag komen hier zo 400 bezoekers. We hebben natuurlijk veel vakantieparken in de omgeving, maar ook mensen uit de buurt komen hier. We verkopen hier in het Buitencentrum diverse wandel- en fietsroutes met extra informatie. En nu hebben we de 'Liberationroute', in het kader van 75 jaar vrijheid. Dat zijn fietsroutes langs kenmerkende punten, waarin foto's en verhalen over die punten zijn opgenomen."

Al met al blijft er genoeg te doen voor de medewerkers van het Buitencentrum. "Al was het maar de rommel opruimen die toch nog veel mensen achterlaten in het bos," zegt Erik. Saskia knikt instemmend. "We proberen mensen zoveel mogelijk positief te stimuleren oog voor de natuur te hebben. Zo delen we kauwbotjes voor honden uit aan hondeneigenaren die hun hond netjes aan de lijn houden. We laten zien dat we dat waarderen en komen graag met mensen in gesprek over wat goed is voor de natuur."

Laatste nieuws

Wil je graag het bos in of mee met de Heideslak, kijk dan op de website van Staatsbosbeheer. Hier staat altijd het laatste nieuws over de activiteiten en kun je ook reserveren.

www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/salland

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden