Expositie WOII in 50 Overijsselse foto's


Foto:

Expositie WOII in 50 Overijsselse foto's

Nijverdal - Een moeder en haar kind schuilen voor beschietingen in Markelo, twee jonge vrouwen uit Enschede achter de tralies van het politiebureau, de deportatie van een groep Joodse inwoners van Zwolle en de installatie van NSB’er Egon von nninghausen als Commissaris van Overijssel. Een greep uit de indrukwekkende fotos die te zien zijn in de expositie ‘WO2 in 50 Overijsselse foto’s’. Op dinsdag 30 juni wordt de expositie geopend door Commissaris van de Koning Andries Heidema in het Memory Museum in Nijverdal.

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) startte vorig jaar de actie ‘WO2 in 100 foto’s’ om zo een landelijk overzicht te creëren. Elke provincie leverde een bijdrage met de meest aansprekende oorlogsfoto’s. In Overijssel gaf Historisch Centrum Overijssel gehoor aan de oproep en besteedde aandacht aan de actie, waardoor er vanuit het publiek, historische verenigingen en andere erfgoedinstellingen foto’s werden ingezonden. Na een selectie door een jury en een publieke stemronde werden de 50 meest aansprekende Overijsselse oorlogsfoto’s geselecteerd. Het resultaat van alle provinciale inzendingen is het gelijknamige boek ‘WO2 in 100 foto’s’ dat eerder dit jaar is verschenen, waarvoor maar liefst 10 Overijsselse foto’s zijn uitgekozen met ook een Overijsselse foto op de cover.

Pop-up expositie

Van de selectie van de 50 Overijsselse oorlogsfoto’s hebben het NIOD en Historisch Centrum Overijssel een pop-up expositie samengesteld. De expositie wordt op dinsdag 30 juni geopend door Commissaris van de Koning Andries Heidema in het Memory Museum in Nijverdal.

De expositie is vanaf 2 juli t/m 13 september 2020 (van donderdag t/m zondag, 12.00 tot 17.00 uur) te zien in het vernieuwde Memory Museum. Van 21 september 2020 t/m 9 januari 2021 zal de expositie te zien zijn in het Academiehuis de Grote Kerk in Zwolle. Voor 2021 wordt nog gezocht naar een geschikte locatie in Twente.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden