Het 'bidbook' zoals de commissie dat overhandigd heeft aan de organisatie van de Special Olympics 2022.
Het 'bidbook' zoals de commissie dat overhandigd heeft aan de organisatie van de Special Olympics 2022. (Foto: )

Ravijn is klaar voor Olympisch goud in 2022

De gemeente Hellendoorn is een van de 14 gemeenten waar de Special Olympics in de Regio Twente in juni 2022 worden gehouden. Zo’n 2.500 sporters uit 170 landen met een beperking zullen, vanuit het Olympisch Dorp op de campus van de UT in Enschede, sporten in onder andere het Hengelose FBK-Station, bij manege Vossenbos in Wierden en de Almelose Sporthal Topsportcentrum IISPA.

door Peter Schavemaker

Nijverdal - Het Ravijn - zwem, sport, zorg - is de zwemsportlocatie. Peter sprak met Ruben Buijserd, sinds 2016 manager van Het Ravijn. Gefeliciteerd! “Dank je. Het mogen organiseren van dit evenement is zeker een mijlpaal, ondanks dat we al veel evenementen zoals waterpolo interlands hebben mogen hosten. Maar dat was niet op deze schaal. Het Ravijn voldoet aan internationale eisen voor wedstrijdzwemmen, synchroonzwemmen en waterpolo. Onze accommodatie is als multifunctioneel sport- en zorggebouw goed toegerust en heeft naast de hoogwaardige zwemvoorzieningen een ruime sporthal en jury-, fitness-, en horecaruimtes. De inwoners van Hellendoorn kende Het Ravijn van oudsher als zwembad, maar het heet nu niet voor niks -zwem, sport, zorg-. Door de eerder genoemde ruimtes, activiteiten en evenementen is het veel meer dan zwembad.”

Aansluitend op de doelgroep van de Special Olympics biedt Het Ravijn al heel lang ruimte aan De Waterspetters (opricht in 1985, red.), een zwemclub voor kinderen en volwassenen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking e.a. Is dit een onderdeel geweest van het ‘Olympic bidbook’, dat wanneer het over de zwemsport binnen de Special Olympics ging, Nijverdal dé plek zou worden?

“We hebben al lang een goede band met De Waterspetters. Het Ravijn is zeker voor deze zorg een doelgroepenbad, met alle voorzieningen. Wij hebben gezegd: ‘Als de Spelen naar de Regio Twente toekomen wil Het Ravijn graag haar kennis, en de kracht van de vrijwilligers hierin, inzetten tijdens de Special Olympics. Het Ravijn heeft een inclusieve benadering bij de zwemsport; iedereen is welkom. Tijdens het bezoek van de bidcommissie hebben wij hen kunnen overtuigen dat de accommodatie zich goed leent voor de Special Olympics, door de bestaande toegankelijkheidskeurmerken voor mensen met een beperking. En door het verhaal te vertellen dat we heel bekend zijn met die doelgroep en die zorg elke dag willen uitdragen. Wij zien er naar uit om dit evenement te organiseren, het voegt iets toe aan onze kalender. Naast de bestaande faciliteiten, willen we voor de Olympics onze tribunecapaciteit vergroten. De Special Olympics is een podium voor mensen die nu ook al een podium bij ons hebben, maar dan iets groter.”

Wat doet Het Ravijn anders?

“Kinderen die anders niet meekunnen bieden wij een plek bij De Waterspetters. Het Ravijn biedt deze stichting rugdekking als het gaat om kwaliteitsbeheersing, zoals keurmerken. Het Ravijn en De Zwemspetters hebben deze samen behaald.”

Het kon toch niet anders dat, wat betreft de zwemsport, de Special Olympics 2022 in Nijverdal te recht zouden komen? De Gemeente noemt Het Ravijn hét boegbeeld van zwem, sport en zorg.

“Dat zeg je mooi, maar er zijn in de Regio Twente natuurlijk andere zwembaden. Tijdens de bouw van Het Ravijn is in de regio afgesproken dat wij de plek zouden worden voor talentontwikkeling op het gebied van de zwemsport. Het Ravijn wordt daarom ook regionaal gebruikt, er is ook maar één ijsbaan in Enschede en één atletiekbaan (FBK, red.) in Hengelo. Inderdaad een goede spreiding van kennis. Er is al jaren een goede sportieve samenwerking.”

Ook sportwethouder Henk Nijhof is verheugd over de keuze voor Het Ravijn. "Dat de Special Olympics naar Twente komen is belangrijk voor de doelgroep en de acceptatie ervan. Verder is het belangrijk voor de regio, dat we kunnen laten zien waartoe we in staat zijn in Twente als het gaat om grootschalige sportevenementen. Er zullen duizenden sporters en hun begeleiders naar Twente en dus ook Hellendoorn komen om te genieten van onze omgeving en de fantastische voorzieningen. Als wethouder heb ik de organisatie verteld over de flexibiliteit van het bad. De Special Olympics 2022 maakt de titel Sportgemeente van het jaar, die Hellendoorn in 2016 kreeg, completer." De Special Olympics vinden van 10 tot en met 12 juni 2022 plaats.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden