Ook bij VV DES zijn de jeugdspelers weer welkom. Even afscheid nemen van papa en mama en dan voetballen maar... (Foto: VV DES)
Ook bij VV DES zijn de jeugdspelers weer welkom. Even afscheid nemen van papa en mama en dan voetballen maar... (Foto: VV DES) (Foto: VV DES )

Jeugd mag weer trainen

De jeugd stond al een tijdje te trappelen, maar kan nu weer aan de slag. Letterlijk, want sportverenigingen hebben de deuren weer opengesteld voor de jeugdtrainingen.

Door Leo Polhuijs

NIJVERDAL - Ook Tennis Club Nijverdal is blij dat de trainingen voor leden tot en met twaalf jaar en voor de groep dertien tot en met achttienjarigen door de overheid weer zijn toegestaan. De club heeft een eigen park en is dus zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van de maatregelen.

‘’Het gaat niet alleen om handen wassen en anderhalve meter afstand houden. We hebben een compleet verenigingsprotocol opgesteld,’’ legt Roy Beunk van de technische commissie uit. ‘’Het was een hele puzzel. Welke onderdelen van het park open je wel, en welke niet? Het gaat bijvoorbeeld ook om de routing op het park. En bovendien moet je alle maatregelen goed uitleggen, op papier via flyers of mondeling via de trainers.

Belangrijke vraag met betrekking tot de heropening van de banen was ook: wat doe je met de tennisbal? De oplossing hebben we gevonden in het gebruik van meerdere mandjes, zodat er een dag zit tussen het gebruik. ‘De baan werd voorheen na een training altijd geveegd door de spelers, maar nu kan dit niet meer.

Roy Beunk: ‘’Nu moet bijvoorbeeld de trainer dit doen. Verder is de jeugd tot en met twaalf jaar gescheiden van de jeugd in de leeftijdscategorie van dertien tot en met achttien jaar, die wél anderhalve meter afstand moet houden. Bij elke training is een toezichthouder aanwezig om te kijken of de coronamaatregelen goed worden opgevolgd. Douchen gebeurt thuis. Alleen bij hoge nood kun je naar de wc. Na ieder toiletbezoek wordt er grondig schoongemaakt.’’

Speelplezier

Voorzitter Henny Broekman van VV DES is tevreden over de eerste week met jeugdtrainingen. ''Het is bijzonder leuk om te zien dat de jongste telgen van onze vereniging weer zoveel speelplezier beleven.De jongste jeugd hoeft geen afstand te bewaren maar de leiding natuurlijk wel.''

Hoe zit het met de groep dertien- tot en met achttienjarigen? De jeugd klit graag bij elkaar. Lukt het om afstand te bewaren?

Broekman: ''Er is altijd iemand aanwezig die controle uitoefent. Daar gaat natuurlijk ook een preventieve werking van uit. Niet iedereen is even blij met de aangepaste trainingsvormen die we op advies van de KNVB hebben bedacht. Niet iedereen staat te juichen. Dit geldt met name voor de senioren, die ook deze week weer zijn begonnen. Maar het kan op dit moment niet anders.''

Volgens Broekman komen bijna alle jeugdleden weer naar de trainingen. ''Er zijn sommigen die thuisblijven omdat ze niet helemaal fit zijn, maar het merendeel doet graag weer mee.We kijken uit naar verdere verruiming van de coronamaatregelen. Wedstrijden zijn nog niet aan de orde; die mogen we pas weer vanaf 1 september spelen.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden