Foto:

Boek: 'Fennie loop jij even met tante mee?'

HULSEN - Schrijver en dichter Herman Kampman schetst in zijn nieuwste boek een intiem portret van zijn schoonzus Fennie in oorlogstijd. Ze is een kleuter nog, als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en wordt, net als vele andere kinderen, vanzelfsprekend onderdeel van het verzet tegen de Duitsers. Met dit boek maakt Kampman op indringende en persoonlijke wijze duidelijk welke impact dit heeft op kinderen opgroeiden in de oorlog.

Verhaal

Fennie groeit op in een hardwerkend, gereformeerd gezin in Hulsen. Vragen stelt ze niet, ook niet aan de mensen die zich met enige regelmaat bij hen thuis schuilhouden. Klein als ze is, worden haar grootste geheimen toevertrouwd. Haar grootste geheim? ‘Tante’, een Joodse dame die bij hen is ondergedoken. Vader heeft haar geleerd dat Tante er wel is, maar niet bestaat. Fennie toont zich dusdanig gehoorzaam en betrouwbaar dat ze middenin de oorlog van haar ouders een belangrijke taak krijgt, verpakt in een onschuldige vraag, ‘Loop jij even met Tante mee?’

Hoofdpersoon

Fennie is inmiddels een dame op leeftijd, maar ze draagt de oorlog nog altijd met zich mee. ‘Ik ben anders dan bijvoorbeeld mijn zussen, zij zijn bevrijd, ik niet. Ik bekijk de wereld nog altijd door een sombere oorlogsbril. Ook zoals het er nu in de wereld aan toe gaat kan het mij nog dagelijks benauwen.’ Ze vertelt haar verhaal uit respect voor haar ouders die in de oorlog alles opzij hebben gezet om hulp te kunnen bieden. Ook hoopt ze door haar herinneringen te delen eindelijk zelf bevrijding te vinden.

Het boek

Met ontzag heeft Herman Kampman het verhaal van Fennie aangehoord en opgetekend. Wat hem het meest heeft geraakt is de onvoorwaardelijke en bijna roekeloze vanzelfsprekendheid waarmee Fennie’s ouders, en Fennie zelf, andere mensen tijdens de oorlog hebben geholpen.

Kampman vertelt het verhaal door de ogen van het jonge meisje Fennie en neemt de lezer af en toe apart om deze bij te praten over wat voor Fennie werd verzwegen. Door deze uitleg, ondersteund met origineel foto- en archiefmateriaal, wordt Fennie’s geschiedenis compleet en schetst Kampman tegelijk een beeld van de geschiedenis van textieldorp Nijverdal in oorlogstijd.

Naast Fennie heeft Kampman ook met de nabestaanden van ‘Tante’ en andere betrokkenen gesproken.

Een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in de lokale geschiedenis, de Tweede Wereldoorlog óf er juist meer over wil weten.

Het boek is te bestellen via www.hermankampman.nl en vanaf 11 mei te koop in de plaatselijke boekhandels (en in Hulsen bij Bie Olthof).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden