Annemieke Kirch
Annemieke Kirch (Foto: )
Annemieke Kirch

Mijn laatste coronanieuws

Beste medemens,

Demonstreren mag in Nederland. Gelukkig wel. Op Bevrijdingsdag, vast geen toeval, gingen demonstranten de straat op om de lockdown te stoppen. Ik zag het met gemengde gevoelens aan.

Twee ons groente

In Amerika en Brazilië lopen ze nog een paar rondes achter. Demonstranten daar verkondigen vol enthousiasme dat ze elke dag keurig een vitamine C tabletje nemen en twee ons groente eten. De goedgelovigen die denken dat dit virusje hen niet zal raken. En dat terwijl de sterftecijfers daar alleen nog maar stijgen.

Corona-moe

Natuurlijk zijn we Corona-moe en de cijfers van het RIVM, zeker nu het de goede kant op gaat, zijn we zat. We willen weer op vakantie en de terrassen moeten open! Het oude onoverwinnelijke gevoel komt weer terug. Ook worden cijfers rondgestrooid van eerdere pandemieën en wordt de vergelijking gemaakt van het aantal griepdoden een aantal jaren geleden. Moeten we dan omdat het tóen ook erg was, niet meer kijken naar nú? Wie weet er zeker dat als we niks doen, het nu niet net zo erg of erger was? Ik durf het niet hardop te beweren.

'we dachten dat het misschien bij een grenspost zou blijven hangen'

Niet onoverwinnelijk

Toen het ‘virusje’ in China begon en ergens op die berg in Oostenrijk Europa bereikte, hadden we nog het idee dat het wellicht bij een Oostenrijkse grenspost zou blijven hangen. Maar niets bleek minder waar. De afgelopen twee maanden waren bijzonder, we werden teruggeworpen op ons zelf. De meest gewone dingen werden weer bijzonder en we bleken niet onoverwinnelijk. Maar kunnen we nu alsjeblieft proberen niet met z’n allen de wijsheid in pacht te hebben. Natuurlijk moeten we straks kritisch kijken naar wat beter had gekund. Wat we bij de volgende pandemie anders kunnen doen. Maar nu gaan 'roeptoeteren', lijkt me ongepast.

Niet opgenomen worden

Misschien een optie voor iedereen die tegen alle maatregelen is, kijk eens in de ziekenhuizen. Vraag eens een verpleegkundige, arts of iemand uit je omgeving die ziek was. Neem dan ook het besluit, als je tégen deze voorzorgsmaatregelen bent, dat je niet opgenomen wilt worden. Mocht er een tweede ronde komen, dan scheelt dat straks weer. Hoeven we niet te klappen voor die overwerkte zorgmedewerkers. En natuurlijk dat vitamine C tabletje nemen kan geen kwaad. Ook hier geldt dat we wijzer van de markt komen dan toen we er naar toe gingen.

Blijf gezond!


Annemieke Kirch
Twente-Counseling.nl

Meer berichten