Jan-Willem heeft overduidelijk veel zin de voorzittershamer van Wouter over te nemen. Wouter kijkt op gepaste afstand toe. (Foto: Mike Knol)
Jan-Willem heeft overduidelijk veel zin de voorzittershamer van Wouter over te nemen. Wouter kijkt op gepaste afstand toe. (Foto: Mike Knol) (Foto: Mike)

GroenLinks wisselt voorzittershamer

Door alle maatregelen rondom het corona-gebeuren werd het een andere voorzitterswissel dan ze bij GroenLinks oorspronkelijk gedacht hadden. Vindingrijk als ze zijn, wist het bestuur er toch een ludieke actie van te maken, voor iedereen te zien op hun facebookpagina.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Nijverdal/Hellendoorn - "We konden het natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan," vertelt vertrekkend voorzitter Wouter Felix. "Tijdens een online vergadering zijn we gaan bedenken wat we konden doen en zijn we op het idee van het filmpje gekomen."

In het filmpje fietst Wouter met de hamer naar het huis van Jan-Willem Meijberg, waar die hem met een touwtje naar boven hijst en zo in ontvangst neemt. "Ja," zegt Jan-Willem. "We zijn een vindingrijke club, ook in dit soort vreemde tijden."

Tijd voor andere dingen

Wouter is de afgelopen (bijna) zes jaar voorzitter geweest, daarvoor heeft hij zo'n tien jaar in de gemeenteraad gezeten. "Alles bij elkaar ben ik de afgelopen twintig jaar wel druk geweest met GroenLinks," zegt hij met een lach. "Het is nu tijd voor andere dingen. Ik blijf zeker actief binnen de club, maar op een andere manier. Ik heb niet de ambitie weer in de gemeenteraad te komen en wil de nieuwe voorzitter niet voor de voeten lopen, dus ik ben helemaal teruggetreden uit het bestuur. Zij moeten hun eigen koers kunnen varen. Zo'n zes jaar geleden heb ik de overstap gemaakt naar het onderwijs en dat blijkt echt mijn kracht te zijn: mensen opleiden. Dat ga ik binnen de partij doen. Aanstormend talent begeleiden en opleiden in de (lokale) politiek."

De afgelopen jaren is GroenLinks Hellendoorn gegroeid van een partij met 15 leden naar 43. "Omdat we groeiden en goede resultaten haalden bij de verkiezingen, moesten we professioneler gaan werken," vertelt Wouter. "Tien jaar geleden vergaderden we nog met vier personen in een huiskamer, bij onze laatste ledenvergadering zaten we met 25 mensen in een wijkgebouw. Ik heb me de afgelopen jaren vooral bezig gehouden met die omslag."

"Die groei hebben we voor een belangrijk deel aan Dennis op den Dries te danken," zegt Jan-Willem. "Het Dennis-effect, zoals ik het noem. Hij heeft grote invloed gehad op deze club en op de lokale politiek. Maar we hebben allemaal een stukje Dennis in ons en we gaan op deze voet mooi verder."

Bevlogenheid

Wat beide heren afzonderlijk van elkaar benoemen is de bevlogenheid en het enthousiasme van alle leden. Ieder heeft zijn of haar eigen mening en die mag uitgesproken worden. "Wij doen er alles aan mensen binnen de partij op de goede plek te krijgen," zegt Wouter. "Zo steunde het hele bestuur mij toen ik aangaf niet langer voorzitter te willen zijn, maar de opleiding en begeleiding van nieuwe leden op mij te willen nemen. Ze zagen dat ik daar beter op mijn plek zit."

"Volgens mij hebben wij de leukste fractie," zegt Jan-Willem. De jongste is 18, de oudste in de 70 en van diverse pluimage. Iedereen mag bij GroenLinks zichzelf zijn. We zijn allemaal best wel eigenzinnig en laten ons slecht sturen, maar samen vormen we toch een team. Iedereen heeft het hart op de goede plek en zijn eigen kwaliteiten en krachten. En natuurlijk een grote dosis enthousiasme. Dat blijkt ook tijdens de vergaderingen. Het gaat om de inhoud, maar de '3e helft' is minstens zo belangrijk. Het is gezellig, we zijn familie."

Verder uitbouwen

Jan-Willem woont inmiddels 20 jaar in de gemeente Hellendoorn en is als bestuurskundige altijd politiek betrokken geweest. Sinds hij in 2004/2005 een eerste bijeenkomst van de partij bijwoonde is hij actief voor GroenLinks. "Eerst was ik gewoon lid, maar na een paar jaar kwam ik in een gemeenteraadscommissie en vervolgens ook in het bestuur van de partij," zegt hij. "Toen Wouter aangaf de voorzittershamer over te willen dragen, heb ik gezegd dat ik hem wel over wilde nemen. Ik ben blij dat het bestuur mij daarin zijn vertrouwen en steun heeft gegeven. Als ultieme verbinder ga ik mij de komende jaren als voorzitter vooral met verbinden bezig houden. De ingeslagen weg van de afgelopen tien jaar wil ik verder uitbouwen. Groeien als partij en meer verbinding creëren met de andere partijen. Kijken naar wat ons verbindt en niet waarin we anders zijn. We moeten het toch allemaal samen doen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden