Op het scherm een bekend beeld van het programma voor dit jaar, achter de schermen heeft het team hard gewerkt aan het nieuwe programma.
Op het scherm een bekend beeld van het programma voor dit jaar, achter de schermen heeft het team hard gewerkt aan het nieuwe programma. (Foto: Alby Mulder/ZINiN)

'We zien altijd wel lichtpuntjes, in deze creatieve branche'

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Nijverdal - Alle medewerkers van het ZINiN Theater missen de artiesten en het publiek ontzettend. Wat een mooie tweede helft van het seizoen moest worden, viel helemaal in duigen. Iedereen die zich anders inzet er een onvergetelijke avond van te maken, zit nu voor het grootste deel thuis. "Niets aan!" vindt Chris. "Daarom zijn we bezig met een actie voor het publiek en onze Zingevers, om ze toch even een hart onder de riem te steken."
Nu de scholen weer gedeeltelijk open gaan kijken ondernemers in andere branches reikhalzend uit naar het moment dat zij weer open kunnen. Achter de schermen werken ze aan protocollen, meten alles uit en zijn klaar om open te gaan, als ze het groene licht krijgen.
Zo hebben de medewerkers van het ZINiN Theater de afgelopen weken niet stil gezeten. "We zijn eigenlijk hartstikke druk geweest," vertelt Chris Funk, directeur van het theater. "In eerste instantie moesten we natuurlijk iedereen op de hoogte brengen van voorstellingen die uitgesteld of afgelast werden. Dat gaat nog steeds door, omdat de datum steeds opschuift. We hebben daarover veel overleg met impresariaten, maar heel veel mogelijkheden hebben we niet. We zijn al sinds september bezig met het nieuwe seizoen en het programmaboekje daarvoor ligt praktisch bij de drukker."
Wat het allemaal nog lastiger maakt, is dat er geen enkele zekerheid is dat het theater volgend seizoen weer gewoon open kan. Kunnen ze draaien met een volledige bezetting van alle stoelen, of niet? "We zijn er nu in ieder geval klaar voor open te gaan met een gedeeltelijke bezetting. We hebben alles een goede schoonmaakbeurt gegeven, onderhoud gedaan en diverse maatregelen getroffen, zodat het veilig is bij ons te komen. Of de gasten zich veilig genoeg voelen om te komen, is natuurlijk nog een grote vraag."

Afweging
Het programma voor volgend seizoen is klaar, protocollen zijn geschreven, laat het publiek maar komen! "Zo gaat het helaas niet. Er is nog heel veel onzeker. Als we de zaal maar voor een deel met publiek kunnen vullen, moeten we de begroting per artiest helemaal opnieuw berekenen. De gezondheid van iedereen is natuurlijk het belangrijkste, maar financieel moet het wel in balans zijn. Als wij maar de helft of minder publiek binnen kunnen laten, kan het gewoon niet uit." Chris klinkt teleurgesteld. "Lichtpuntje is dat wij ook de Zinema hebben en die kunnen we wel rendabel exploiteren. Tegenover één theatervoorstelling kunnen we wel vier films vertonen. Misschien dat we ons daar dan meer op toeleggen."

Openlucht Theater
Een andere mogelijkheid is het verplaatsen van voorstellingen naar het Openlucht Theater. "Daar kunnen we meer publiek kwijt en voor een deel van het programma is dat zeker mogelijk."
Het is duidelijk dat het in het ZINiN Theater nog altijd bruist van creativiteit. "Nou," zegt Chris. "De dynamiek die er altijd was, is wel weg. Maar we werken niet voor niets in een creatieve branche, we zien altijd wel een paar lichtpuntjes."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden