De schapen van Eerder Achterbroek grazen op diverse locaties in Salland en dragen zo bij aan het onderhoud van de hei.
De schapen van Eerder Achterbroek grazen op diverse locaties in Salland en dragen zo bij aan het onderhoud van de hei. (Foto: Natuurmonumenten)

Via filmpje meegenieten van de schaapskudde

Hellendoorn - Eerst ruik je ze, dan hoor je het getrappel van hoefjes op de droge grond, het gegraas en natuurlijk het blaten van de schapen. De schaapskudde van Scheperij Salland is weer terug op het Eerder Achterbroek. Speciaal voor mensen die nu thuis moeten blijven, namen we een kijkje bij de kudde en maakten hier een leuk filmpje van. Zo kan iedereen een beetje meegenieten.
De kudde graast voor Natuurmonumenten op meerdere plekken in Salland. De schapen en lammeren grazen nu vooral op de heideveldjes om de vergrassing tegen te gaan. De schapen eten ook het blad van jonge boompjes zodat de heide open blijft.
Bezoekers van het Eerder Achterbroek kunnen de kudde op afstand bekijken. Normaal staat de herder mensen graag te woord. Het is heel jammer, maar nu kan dit echt niet vanwege de corona-maatregelen. Dus houd alsjeblieft afstand én houd de hond aan de lijn.
De begrazing van de heideveldjes met de kudde is een aanvulling op allerlei andere maatregelen, zoals kleinschalig plaggen en maaien. Natuurmonumenten wil zo de natuurwaarden en de biodiversiteit verhogen en bijzonder soorten terug brengen. Het filmpje voor thuiszitters is te vinden op www.facebook.com/eerdesalland. Ook leuk: www.nm.nl/tuinonderzoek.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden