Een van de beelden waarmee Museum Erve Hofman in deze moeilijke tijd naar de mensen toe komt.
Een van de beelden waarmee Museum Erve Hofman in deze moeilijke tijd naar de mensen toe komt. (Foto: Museum Erve Hofman)

Erve Hofman komt naar je toe!

Boekweitmolentje (1943-1945)
In de Tweede Wereldoorlog waren bijna alle producten ‘op de bon’. Als je niet genoeg bonnen had, omdat je onderduikers in huis had, moest je andere manieren bedenken om aan eten te komen. Een handig persoon heeft dit boekweitmolentje in elkaar gezet. Het binnenwerk bestaat uit een omgekeerd blik met spijkergaten, waardoor scherpe puntjes ontstonden. Het boekweit komt tussen het blik en de wanden van het kastje. Door het blik met de hendel rond te draaien, wordt het boekweit gebroken. Van het meel kon brood of pannenkoeken worden gebakken. Het apparaat werkt nog steeds!

Dame kijkt uit raam havezate Den Dam
Tekening van Christiaan Biben, ca. 1830. Een dame staat voor het raam van havezate Den Dam en kijkt uit over het grand canal, een verbinding tussen de Regge en de kasteelgracht. Huis Den Dam stond tot 1862 achter de rooms-katholieke kerk. Het paadje van het Zwarte Peerd naar de tennisbaan herinnert er nog aan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden