Het vliegtuig dat 4 mei een speciale vlucht uitvoerde boven de gemeente Hellendoorn. Onder normale omstandigheden te bewonderen vanuit het centrum, nu voor iedereen gewoon thuis.
Het vliegtuig dat 4 mei een speciale vlucht uitvoerde boven de gemeente Hellendoorn. Onder normale omstandigheden te bewonderen vanuit het centrum, nu voor iedereen gewoon thuis. (Foto: BEN ULLINGS/aviationphotos.nl)

Beste inwoners van de gemeente Hellendoorn

Het is zover! We herdenken 75 jaar vrijheid met beperkingen en vieren de vrijheid op een heel andere wijze, dan we ooit hadden kunnen denken. Geen concerten, lezingen, theaterstukken, keep them rolling, feestende figuranten en dansende burgers op Liberty party’s. Er is een onzichtbare vijand opgedoken die zichtbaar veel slachtoffers maakt. De wereld is in verwarring, niemand weet wat de toekomst brengen zal. Het is stil geworden, het menselijk lawaai is gedoofd. Maar de natuur laat van zich horen en neemt de vrijheid. Eindelijk tijd om in stilte, met het achtergrondgeluid van zingende vogels, na te denken over de betekenis van vrijheid. Het belang van ons eeuwenoude begrip noaberschop en naastenliefde en alles in het leven wat er echt toe doet. Het wordt weer duidelijk hoe belangrijk aandacht in de vorm van een eenvoudig gesprekje is. Het hoeft niet groots en meeslepend te zijn, om te voelen waar het echt om gaat. Het is mogelijk dat geplande activiteiten rondom ‘75 jaar vrijheid' op een later tijdstip alsnog uitgevoerd zullen worden, maar misschien ook niet. In ieder geval hopen we dat deze periode, die in veel opzichten moeilijk en onzeker is, ook het besef van het belang van vrijheid voor jezelf en die van anderen duidelijk maakt. Om op een eenvoudige wijze de slachtoffers van oorlog en geweld te herdenken vragen we iedereen, die dat wil, de vlag op 4 mei halfstok te hangen. Om uiting te geven aan het belang van het leven in vrijheid, kan hieraan gehoor gegeven worden op 5 mei met de vlag in top! We willen iedereen bedanken die vrede en vrijheid een warm hart toedragen. Zorg voor elkaar en bewaak samen de vrijheid!
Het kernteam 75 jaar Vrijheid gemeente Hellendoo
rn.
Aldus het voorwoord bij een persbericht over activiteiten rond 4 en 5 mei. Misschien denken jullie 'mosterd na de maaltijd', maar toch te waardevol om niet te delen.

Er was dit jaar geen herdenkingsbijeenkomst. De tekst die betrekking heeft op de Dodenherdenking werd via de huis-aan-huisbladen en sociale media verspreid. Daarnaast sprak burgemeester Anneke Raven in een videoboodschap via de gemeentelijke sociale mediakanalen.

Egmond Vintage Wings voerde op 4 mei wel de eervolle ‘missing man formation’ uit, het militaire eerbetoon dat al sinds de Eerste Wereldoorlog bestaat. Een symboliek, ter ere van alle gesneuvelden tijdens oorlogen of conflicten, zowel militairen als burgers. Vijf minuten nadat het eerbetoon was uitgevoerd vloog er nog één oorlogstoestel over Nijverdal en Hellendoorn om een erevlucht te maken. Als gebaar om moed te blijven houden in deze coronatijden! Deze vlucht was in de wijde omgeving van Nijverdal en Hellendoorn te zien, zodat iedereen dit thuis kon meekrijgen.

Op 5 mei sloten we ons aan bij de landelijke activiteiten die online doorgang vinden. Zoals de oproep de hele dag de vlag uit te hangen. We stonden samen stil bij de bevrijding, 75 jaar geleden.

In vrijheid thuis
De meeste families zullen diverse verhalen kennen over oorlog, vrijheid en bevrijding. Het comité roept iedereen op samen stil te staan bij deze verhalen; met uw gezin thuis of video bellend met familie en vrienden. De Ambassadeurs van de vrijheid waren (en blijven) te volgen via alle sociale media. Ter vervanging van het jaarlijkse 5 mei-concert maakte de NOS in samenwerking met het comité een speciale uitzending vanuit Theater Carré.

Op www.vrijheid.nl worden we geïnspireerd met 75 persoonlijke verhalen over oorlog, vrijheid en bevrijding, verteld door bekende en minder bekende Nederlanders, uit elk geboortejaar sinds 5 mei 1945. Stuk voor stuk bijzondere familieverhalen die inspireren om met elkaar in gesprek te gaan over de betekenis van 75 jaar vrijheid.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden