Beeld op de omslag van het boek dat Bert Jan Flim schreef over verzet in Nijverdal tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Beeld op de omslag van het boek dat Bert Jan Flim schreef over verzet in Nijverdal tijdens de Tweede Wereldoorlog. (Foto: Amphora uitgeverij)

Het Grote Kinderspel

Nijverdal/Groningen - De van oorsprong Nijverdalse Bert Jan Flim woont nu in Groningen en schreef een boek over verzet in Nijverdal, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek gaat over de verzetsgroep Naamloze Vennootschap (NV), die in de jaren 1942-1945 zo'n 250 joodse kinderen liet onderduiken in drie gereformeerde gemeentes in de provincie Limburg. Later besloten ze de kinderen over te brengen naar Gelderland en Overijssel. Omstreeks maart 1944 vestigde de NV-leider Jaap Musch zich samen met vier onderduikkinderen in een landhuis in de bossen bij Nijverdal. In 1981 werd de hele groep geëerd door Yad Vashem, nadat de PvdA-fractieleider Ed van Thijn een grote speurtocht had georganiseerd naar de mensen die hem destijds hadden gered.

Een korte impressie van een boek dat afgelopen zaterdag gepresenteerd zou worden in Nijverdal in het Buitencentrum van Staatsbosbeheer, op slechts 200 meter afstand van de plek waar het landhuis ooit stond. De coronacrisis verhinderde dit helaas.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden