Foto: Natuurmonumenten/ Gerrit Houtschild.

Pinksterbloemen bloeien weer

Heel bekend maar toch speciaal: de pinksterbloem. Afgelopen week bracht deze wilde plant bij vrijwilligers en boswachter van Natuurmonumenten in Salland een glimlach op het gezicht. Pinksterbloemen bloeien weer! 

Hup, op de knieën in het natte én koude gras en klikken maar. We zagen ze op landgoed Eerde langs de Regge en in de extensief gebruikte graslanden rondom De Sprengenberg. We laten jullie graag even meegenieten!

Pinksterbloem

Ook al is de pinksterbloem zeer algemeen, ze roept altijd weer een goed gevoel op. Want ze symboliseert de komst van warmer weer. En wie plukte ze niet voor een paasboeket? Ruben Vermeer, boswachter ecologie vertelt: “Als je pinksterbloemen in je gras of in een weiland ziet, dan is dat een teken van een niet te dichte grasmat en goed maaibeheer. Dus ik raad mensen aan niet te vaak en te vroeg je gras te maaien. Wil je namelijk bloeiende pinksterbloemen in je gazon, maai dan tot begin mei niet. ”OranjetipjeGoed maaibeheer vindt het oranjetipje ook fijn. Deze voorjaarsvlinder vliegt in de regel in april en mei en is niet te missen. Het mannetje heeft een grote oranje vlek op de vleugelpunt. En wist je dat de rups van het oranjetipje het liefst ontpopt op een pinksterbloem? Daarbij heeft de pinksterbloem een bijzondere eigenschap om haar nectar te beschermen zodat het oranjetipje hier optimaal kan van snoepen. Wanneer het hard regent, buigen de bloemen namelijk naar beneden waardoor het stuifmeel droog blijft.

Thuis of in de buurt genieten

We snappen dat mensen er juist nu behoefte aan hebben om hun gedachten te verzetten in de natuur. Toch is het belangrijk om zoveel mogelijk thuis te blijven. Geniet van de zon en haal een frisse neus in de natuur in je directe omgeving: je eigen tuin of maak een ommetje in de buurt. De natuur is open. Vermijd drukte, houd afstand, ga zoveel mogelijk alleen of met gezin en blijf thuis bij griepverschijnselen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden