De poster die deze week verspreid wordt onder inwoners die waarschijnlijk minder actief zijn op sociale media.
De poster die deze week verspreid wordt onder inwoners die waarschijnlijk minder actief zijn op sociale media. (Foto: )

Stichting De Welle is er ook nu voor iedereen

Stichting De Welle organiseert gemiddeld 60 activiteiten per week, voor mensen die anders misschien in een sociaal isolement belanden. Zich eenzaam gaan voelen. Door de coronacrisis ligt alles stil. Zowel in de gemeente Hellendoorn als Wierden. Vrijwilligers zitten noodgedwongen thuis, net als de mensen die anders deelnemen aan de activiteiten.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Nijverdal/Wierden - Net als veel andere organisaties ging Stichting De Welle gelijk aan de slag met mogelijke oplossingen. "Toen 15 maart de eerste maatregelen van kracht werden, kwam direct het idee voor 'Coronahulp HellendoornDoet!' bij ons op en al snel was de facebookpagina gemaakt," vertelt Laura Westerik, directeur van Stichting De Welle. "Binnen een paar uur stroomde de pagina vol met berichten van mensen die hun hulp aanboden. Maar tussen het aanbod stond nog niet zoveel vraag. Onze doelgroep zijn toch de mensen die vaak al op leeftijd zijn en niet zo makkelijk werken met allerlei sociale media. Samen met Evenmens en de gemeente hebben we een flyer gemaakt die binnenkort op de deurmat valt bij veel inwoners van de gemeentes Hellendoorn en Wierden. Hierdoor hopen we meer mensen te bereiken die een hulpvraag hebben maar niet het aanbod op facebook hebben gezien."

Coördineren

"Toen dat allemaal op gang kwam, stond er een nieuwe uitdaging voor de deur: alles coördineren. Hulpvraag aan aanbod koppelen. Natuurlijk hebben we daar ruime ervaring mee, dus onze medewerkers redden zich goed, ook op afstand. Want ook voor ons geldt: werk zoveel mogelijk thuis. Wat ik echt hartverwarmend vind is het grote aantal jongere vrijwilligers dat zich heeft aangemeld. Onze vrijwilligers vallen toch overwegend in de oudere leeftijdscategorie, wat betekent dat we die juist nu minder in kunnen zetten. Zo zien we dat meer mensen gebruik maken van de maaltijdservice, maar dat onze vaste vrijwilligers die maaltijden niet meer rond kunnen brengen. En dan melden zich allemaal jongere vrijwilligers aan die de maaltijden rond willen brengen. Of die boodschappen gaan doen."

Praatje maken

In vervolg op het koppelen van aanbod aan vraag, als het op praktische activiteiten aankomt, is de Welle begonnen met een beldienst. "We hebben nu een groep van 16 vrijwilligers die mensen bellen die weinig aanspraak hebben. We hebben natuurlijk een grote groep mensen in beeld, vanuit al onze activiteiten en die bellen we actief op. De vrijwilligers hebben een korte instructie gekregen, waar ze over kunnen praten, welke vragen ze kunnen stellen. We maken een praatje en de mensen kunnen zelf aangeven of ze graag nog een keer gebeld worden of dat ze er geen behoefte aan hebben. Tot nu toe vinden de meeste mensen het erg fijn. Zo kunnen we toch wat voor ze betekenen."

Samenwerkingen

"Wat we altijd wel hebben zijn organisaties die om vrijwilligers vragen. Wij beheren natuurlijk de vrijwilligersvacaturebank, dus daar hebben we de nodige ervaring mee. Nu zijn er andere organisaties die vrijwilligers nodig hebben, omdat hun eigen vrijwilligers wegvallen. Ook daarvoor willen we er graag zijn. Omdat er nu veel meer jongere vrijwilligers hun hulp aanbieden, zien we heel mooie samenwerkingen ontstaan. We proberen alle vragen onderling zo goed mogelijk te coördineren zodat de vraag bij de goede partij komt om hiermee aan de slag te gaan. Op de facebookpagina's 'Coronahulp Hellendoorndoet!' en 'Coronahulp Wierdendoet!' zien we nu ook allerlei andere initiatieven ontstaan. Overgenomen van landelijk, of juist heel lokaal. Heel mooi om te zien. Indien nodig proberen we hierin een klein beetje bij te sturen, maar we laten de mensen zoveel mogelijk zelf de initiatieven regelen."

Bereikbaar

Stichting de Welle blijft ondanks alles elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 16.00 uur op 0548 - 638810. Twee medewerkers werken vanuit kantoor om alles te coördineren. De vrijwillige bellers werken allemaal vanuit huis. Voor meer informatie kun je terecht op de website en de facebookpagina's. "Dit geldt natuurlijk zowel voor Hellendoorn als Wierden. In heel Nederland zie je dit wel gebeuren, maar dat het hier zo dichtbij ook gebeurt, maakt het toch bijzonder."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden