Alle winnaars van de sportverkiezing bij elkaar. Ze hebben er in Noabers een gezellig feest van gemaakt. Stuk voor stuk stonden ze terecht in de spotlights. (Foto: Annauf)
Alle winnaars van de sportverkiezing bij elkaar. Ze hebben er in Noabers een gezellig feest van gemaakt. Stuk voor stuk stonden ze terecht in de spotlights. (Foto: Annauf) (Foto: Annauf)
Sport

Hoe word je nou dé sportman/-vrouw?

Na de verhalen van de sporters, zijn nu de mensen van Stichting Sportverkiezingen Hellendoorn aan de beurt om hun verhaal te vertellen. Ze hoeven zelf niet zo nodig in het zonnetje gezet te worden, maar vinden het wel belangrijk dat mensen weten dat de sportverkiezingen NIET van de gemeente uitgaan.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Hellendoorn - "Daar is zoveel verwarring over," zegt Irene Kamphuis-Van Nijen, secretaris van de stichting. "Wij zijn een zelfstandige stichting en krijgen wel subsidie van de gemeente, maar verder is de gemeente er niet echt bij betrokken. Wat veel verwarring oplevert is dat de gemeente aan het begin van het jaar altijd álle kampioenen huldigt, min of meer op hetzelfde moment dat wij de kandidaten bekend maken en alle inwoners van de gemeente kunnen gaan stemmen."

Procedure

"De sporters die Nederlands kampioen of hoger zijn geworden, zijn zo wel automatisch bij ons in beeld, maar ze moeten zich toch aanmelden om voor een van de titels in aanmerking te komen," vertelt Janneke Braakman. Zij is technisch voorzitter bij de jurybijeenkomsten en houdt in de gaten dat alles volgens het reglement verloopt. "Daar gaat het nog wel eens 'mis'," gaat ze verder. "De sporters denken dat ze aangemeld zijn, omdat ze door de gemeente gehuldigd zijn, maar dat is dus niet zo. In principe kan iedereen zichzelf of iemand anders aanmelden. Als ze aan de regels voldoen, komen ze op de grote berg die de jury gaat beoordelen."

De jury bestaat uit zes personen, uit diverse kernen verspreid over de gemeente, die zelf op hoog niveau met sport bezig zijn (geweest) en het publiek. De zes juryleden krijgen ieder alle informatie en beslissen voor zichzelf wie de beste prestatie heeft geleverd. Zij stemmen in het geheim. In dezelfde periode kan het publiek, alle inwoners van Hellendoorn, zijn stem uitbrengen. Slechts drie mensen weten na afloop van de stemperiode en het juryberaad welke kandidaten hoog scoren. Bij drie mogelijke winnaars van elke categorie gaan ze op bezoek om te vertellen van de nominatie en hoe het verder gaat. "Dat is toch wel een van de mooiste momenten van het hele traject," zegt Irene. "Die grote lach, de verrassing, prachtig! Zelfs de sporters die al vaker hebben gewonnen blijven het mooi vinden."

Gala-avond

Op de avond van de prijsuitreiking staan er dus per categorie drie kandidaten op het podium. "Als er zoveel genomineerden zijn," zegt Janneke. "Dit jaar was er maar één vrouw opgegeven voor de titel sportvrouw. Logisch dat zij wint, maar als zij geen bijzondere prestatie had geleverd, was zij toch niet genomineerd."

"De gala-avond is echt de avond van de sporters. Omdat er altijd een heel divers publiek is, is het wel eens zoeken naar een goede invulling. Daarom hebben wij heel bewust voor samenwerking met andere kunst- en cultuurvormen in de gemeente gekozen. We hebben nu meestal een live-bandje en dan vragen we of ze muziek willen maken die bij de verschillende sporten past. Dat vinden ze vaak heel leuk. We proberen het natuurlijk voor iedereen leuk te maken, maar vooral voor de sporters. Die moeten echt in het zonnetje gezet worden."

Als ik de reacties van de sporters zo op een rijtje zet, is ze dat uitstekend gelukt!

De Stichting...

...wil bijzondere prestaties van sporters uit de gemeente Hellendoorn belonen en aandacht geven. Professionele, recreatieve of individuele sporters, maar ook teams en verenigingen die vernieuwend bezig zijn, of op een speciale manier sporters weten te binden en boeien.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor een prijs zijn bijvoorbeeld dat de sporter een sport beoefent van een bond die aangesloten is bij het NOC/NSF. Onder de categorie 'overige sporten' vallen de sporten waarvoor dat niet geldt. De sporters moeten wel lid zijn van een vereniging of bond. Verder moet er een bijzondere prestatie geleverd zijn.

Meer berichten