Nu er niet meer bij De Klup geknutseld kan worden, is er voor het eerst een online wedstrijd voor alle mensen met een beperking in de gemeente Hellendoorn.
Nu er niet meer bij De Klup geknutseld kan worden, is er voor het eerst een online wedstrijd voor alle mensen met een beperking in de gemeente Hellendoorn. (Foto: De Klup Twente)

Online wedstrijd voor iedereen met beperking in gemeente Hellendoorn

De Klup Twente gaat alle thuiszittende mensen met een beperking in de gemeente Hellendoorn stimuleren met de online wedstrijd ‘Thuis zitten is een kunst’, nu ze zelf alle activiteiten voor haar deelnemers heeft moeten staken. Ze krijgt daarvoor financiële steun van het landelijk Kansfonds, dat in crisistijd extra middelen inzet voor bestrijding van eenzaamheid.

Voor mensen met een beperking geldt al sinds maandag 16 maart dat ze thuis moeten blijven. De dagactiviteitencentra zitten dicht, SOWECO zit dicht en ook alle vrijetijdsactiviteiten zijn gestopt, zoals het bowlen in Nijverdal. Het thuiszitten valt ze zwaar. Lang niet iedereen snapt de risico’s en mensen missen contacten extra omdat ze zichzelf moeilijk(er) kunnen vermaken. ‘Door de crona vierus zit je dan in huis en heb je nieks te doen en volgende week liggen de activiteiten van de club ook stil voor een maand. Wordt een saaie maand’, berichtte een bowler uit Nijverdal op de social media.

De Klup Twente pikte het signaal op en gaat daarom voor het eerst in haar 50 jarig bestaan haar deelnemers èn alle andere mensen met een beperking in de gemeente Hellendoorn een thuisactiviteit aanbieden: de wedstrijd Thuis zitten is een kunst voor thuiszitters. Mensen mogen daarvoor van alles maken, schilderijen, tekeningen, handwerkjes, objecten, poppen, maar ook gedichten, korte verhaaltjes of liedjes. Ze moeten met hun telefoon een foto maken van zichzelf aan het werk en van het kunstwerk als het klaar is. De foto’s mogen geappt of gemaild worden naar De Klup Twente, en daar kiest een jury iedere veertien dagen drie winnaars uit – en ze publiceert van alles op haar facebookpagina over Thuiszitten is een kunst. Dat doet ze zolang mensen met een beperking thuis moeten zitten. Ze kan dit door de steun van het Kansfonds zeker drie maanden doen – mocht dat nodig blijken.

De deelnemers dingen mee om mooie Thuis-Kunst-Kansfondsprijzen: een eerste prijs van 150, een tweede van 100 en een derde van 50 euro. Als De Klup Twente haar activiteiten mag hervatten, moeten de winnaars de kunst meenemen naar het Meester Siebelinkhuis of laten bezorgen in het Meester Siebelinkhuis van De Klup Twente. Van de thuiskunst wordt dan ook een tentoonstelling gemaakt en in haar magazine Schik zal uitvoerig aandacht worden besteed aan de Thuiskunst-Kansfonds-prijzen. Deelnemers die liedjes, gedichten en verhaaltjes indienen mogen ook optreden op het grote, gouden ontmoetingsfeest op 31 oktober.

De wedstrijd om de Thuis-Kunst-Kansfonds-prijzen beperkt zich niet tot alle Klupdeelnemers uit de gemeente Hellendoorn, maar staat open voor àlle mensen met een beperking in die gemeente die aan huis gekluisterd zijn. Jong en oud. Omdat zij alle stimulans kunnen gebruiken. De Klup heeft goede hoop op een flink aantal deelnemers. Directeur Jan Anema: ‘Kunst maken is zeker nu een mooie uitlaatklep en is een mooie manier om met elkaar in contact te blijven. Mensen met een beperking hebben talent en kunnen mooie dingen maken. Dat is ook altijd te zien in ons eigen magazine Schik, waarin we veel aandacht besteden aan outsider art en waaraan ook kunstenaars met een beperking meewerken. Bovendien heeft iedereen wel iets in huis waar hij of zij mee kan werken. Desnoods pen en papier. Dat maakt het laagdrempelig en aantrekkelijk. We hopen dat er veel talent boven komt drijven, dat mensen een positieve afleiding hebben en dat het – nu dan via de social media – toch contacten oplevert, want we gaan op onze eigen kanalen hier natuurlijk over berichten.’

Alle mensen met een beperking mogen meedingen met een mooi kunstwerk naar de Thuis-Kunst-Kansfondsprijs van De Klup Twente. Maak een foto als je aan het werk bent met je kunstwerk en maak een foto als het kunstwerk klaar is. (Of laat ze maken door de begeleiding). Mail ze naar Margreet@deklup.nl of app ze naar 06 48161457. Begeleiders kunnen voor meer info terecht bij hannyterdoest@hotmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden