Jesse in actie tijdens een survivalrun. Het vraagt heel wat techniek om de obstakels zo snel mogelijk te nemen. (Foto: Simon in 't Veld)
Jesse in actie tijdens een survivalrun. Het vraagt heel wat techniek om de obstakels zo snel mogelijk te nemen. (Foto: Simon in 't Veld) (Foto: Simon in 't Veld)
Sport

Jesse Linthorst is hét sporttalent van Hellendoorn

In het rijtje sportman, sportvrouw en sportploeg mag het talent van het jaar natuurlijk niet ontbreken. Voor 2019 mocht Jesse Linthorst die prijs in ontvangst nemen. Hij baant zich, gewoon voor de lol, regelmatig een weg door moddersloten en robuuste obstakels tijdens wedstrijden survival- of obstaclerun.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Hellendoorn - Natuurlijk was ik ook in zijn geval nieuwsgierig hoe hij het nou vond die prijs te winnen. "Dat was hartstikke leuk," antwoordt hij met een grote lach. "Ik vind het echt een eer dat mijn prestaties op deze manier erkend worden. Dat anderen zien wat voor bijzonders ik doe. Of, bijzonder, voor mij is het eigenlijk heel gewoon. Ik vind het ontzettend leuk om te doen en het gaat me goed af."

Wat maakt het zo leuk?

"De afwisseling vooral. Je loopt hard en je moet over allerlei obstakels heen. Als je alleen hardloopt, gebruik je vooral je benen. Bij een obstacle- of survivalrun gebruik je echt alle spieren in je lichaam. De ene keer moet ergens overheen klimmen, dan hang je aan je armen aan een touw te bungelen, je moet je evenwicht bewaren, snelheid opbouwen, ga zo maar door. De wedstrijden zijn in dat opzicht ook allemaal verschillend. Soms heb je een zware baan en wil je halverwege stoppen. Niet dat 'opgeven' in mij op zou komen," grinnikt hij. "Het is elke keer weer een uitdaging: ben ik goed genoeg in vorm, hoe zijn de weersomstandigheden, wie zijn mijn tegenstanders."

Je bent nog best wel jong, hoe lang doe je dit al?

"Ik ben nu 18 en op mijn negende of tiende begonnen, dus inmiddels wel een jaar of acht, negen. In het begin zat ik ook nog op voetbal, maar dat was steeds moeilijker te combineren en voetbal vond ik toch niet zó leuk." Hij lacht weer. "Het is niet een sport die je echt professioneel kunt beoefenen, zo hoog zijn de prijzengelden, maar ik kan er nog wel flink in groeien. Vorig jaar heb ik meegedaan aan de Europese en Wereld Kampioenschappen Obstaclerun. Dat was ontzettend gaaf. Bij de WK eindigde ik als vijfde! De survivalrun is meer iets Nederlands, dat zie je in het buitenland niet zoveel. Daar heb je veel meer techniek voor nodig. Survivalrunners zeggen vaak dat een obstaclerun voor watjes is." Nou, als ik er soms beelden van op tv zie, moet je toch wel over heel wat kracht beschikken. "Maar dat hangt natuurlijk wel van díe specifieke obstaclerun af!"

Jesse Linthorst...

...traint en is jeugdtrainer bij de survivalafdeling van ASV Atletics. In 2019 kwam hij diverse keren in actie bij wedstrijden in binnen- buitenland met de nodige podiumplekken tot gevolg. Op de WK Obstacle Run eindigde hij als vijfde. Een prestatie die hij graag verbetert.

Meer berichten