Jan en Patra van de Cigo in Nijverdal: ''Onderscheid tussen sigaretten en sigaren zou goed zijn'' (Foto: Gert Perdon)
Jan en Patra van de Cigo in Nijverdal: ''Onderscheid tussen sigaretten en sigaren zou goed zijn'' (Foto: Gert Perdon) (Foto: Gert Perdon)

'Stoppen van verkoop sigaretten langs de snelweg zal niet veel helpen'

De landelijke overheid ontmoedigt het roken op allerlei manieren. Staatssecretaris Blokhuis van volksgezondheid denkt erover om de verkoop van sigaretten bij de benzinepomp te verbieden,m supermarkten en andere verkooppunten moeten rookwaren uit het zicht leggen.

Door Leo Polhuys

NIJVERDAL - Jan en Petra Spithoff drijven over een half jaartje, in september, alweer een kwart eeuw hun Cigovestiging in het centrum van Nijverdal. Ook hebben de Spithoffs Cigozaken in Rijssen en Vroomshoop. Hoe komen de aangekondigde overheidsmaatregelen bij hen binnen? ''Er komen heel veel regels op ons af, ''zegt Jan. ''Als ik nu voor de keuze zou staan om een zaak te beginnen, zou ik me denk ik nog wel eens een paar keer flink achter de oren krabben.Op 20 mei wordt de verkoop van mentholsigaretten verboden,dus dat raken we ook al kwijt. Verder moeten met ingang van 1 januari volgend jaar alle rookwaren achter slot en grendel, zodat ze niet meer zichtbaar zijn voor publiek. De gedachte hierachter is dan dat de mensen ontmoedigd worden om te gaan roken. Hoe we dit allemaal gaan vormgeven, is nog onbekend. Als de sigaretten goed zichtbaar zouden blijven, zou dat bij controle een fikse boete opleveren. trouwens, nu al mogen we alles niet zomaar tonen en binnenkort moeten de omslagen van sigarettenpakjes er ook allemaal hetzelfde uitzien zodat ze niet meer uitnodigen tot roken... Het zou misschien beter zijn om een onderscheid te maken tussen sigaretten en sigaren, want iemand die af en toe een sigaar opsteekt is een heel andere roker dan iemand die de ene na de andere sigaret rookt. Maar de overheid maakt dit onderscheid niet. Op den duur gaan we misschien toe naar een vergunningenstelsel waarbij je alleen tabak mag verkopen als je een vergunning hebt, net zoals nu bij alcohol het geval is.

Sociaal

De Spithoffs benadrukken de sociale functie van hun bijna 25 jaar oude zaak. ''Veel mensen komen hier voor een praatje en wij weten al vaak van te voren welke rookwaren men wil bestellen. Rookwaren maken een belangrijk deel uit van onze omzet, die verder natuurlijk wordt gehaald uit de verkoop van onder meer wenskaarten, bladen en snoepgoed. Stel dat het verbod op verkoop bij de pomp en in de supermarkt doorgaat, dan zouden wij het in principe veel drukker kunnen krijgen. De vraag is of we dat allemaal aan kunnen.'' Of het ontmoedigingsbeleid van de overheid werkt? Spithoff: ''Het zijn meestal ouderen die roken, dus als de overheid zich met het beleid op de jeugd wil richten, slaat zij de plank mis, want jonge mensen roken al minder. .Ik ben wel voor een ontmoedigingsbeleid, maar dan tot achttien jaar. Het stoppen van de verkoop langs de snelweg zal niet veel helpen om de jeugd te ontmoedigen, aangezien je pas vanaf achttien jaar mag autorijden.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden