Nieuwe wasverzorging voor wie was niet zelf kan doen

Nijverdal - De gemeente Hellendoorn biedt vanaf 1 oktober een nieuwe dienst aan voor het was- en strijkwerk van haar inwoners die hun eigen was niet kunnen doen. Een dienst waarbij kleding en linnengoed tegen betaling wordt opgehaald, bij een wasserette wordt gewassen en weer wordt thuisgebracht.

Op dit moment krijgen inwoners die hun was niet zelf kunnen doen, hiervoor hulp aan huis. Vanaf 1 oktober wordt dit werk dus uitbesteed. Hiermee treedt de gemeente in de voetsporten van andere gemeenten in Twente, waaronder Losser, Tubbergen en Dinkelland. In deze gemeenten wordt al naar tevredenheid gewerkt met een soortgelijke dienst.

Een oplossing om zorg te kunnen blijven bieden
Door de vergrijzing, het beleid om mensen langer thuis te laten wonen en de invoering van het nieuwe abonnementstarief voor huishoudelijke ondersteuning zijn de zorgkosten voor gemeenten zo enorm opgelopen dat er gezocht moet worden naar oplossingen om zorg te kunnen blijven bieden aan inwoners die het nodig hebben. De nieuwe wasdienst is één van de maatregelen om de kosten van de zorg te verlagen.

De nieuwe wasdienst
Alle inwoners van de gemeente Hellendoorn kunnen vanaf 1 oktober gebruik maken van de nieuwe wasdienst. Inwoners met een zogenoemde Wmo indicatie voor huishoudelijke ondersteuning krijgen de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief gebruik te maken van de nieuwe dienst. In beide gevallen wordt de was thuis opgehaald, op een externe locatie gesorteerd, gereinigd, gedroogd en gevouwen, en daarna weer thuisgebracht.

In de komende periode gaat de gemeente in gesprek met mogelijke aanbieders. Ook volgt er een officiële aanbestedingsprocedure. Naar verwachting wordt medio augustus bekend hoe de nieuwe wasdienst er precies uit komt te zien.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
De Wet maatschappelijke ondersteuning is in het leven geroepen om inwoners te helpen, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en deel kunnen nemen aan de maatschappij. Er wordt in alle situaties eerst bekeken wat een inwoner zelf kan en wat zijn of haar omgeving op kan vangen. Voor de zaken die een inwoner niet zelf op kan pakken of in de eigen omgeving geregeld kunnen worden, biedt de gemeente voorzieningen aan, zoals nu de was- en strijkdienst.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden