Iconen en kaarsjes die zo kenmerkend zijn voor een Taizéviering. Bij elke viering in Nijverdal zullen ze de kerk sieren en de echte Taizésfeer oproepen.
Iconen en kaarsjes die zo kenmerkend zijn voor een Taizéviering. Bij elke viering in Nijverdal zullen ze de kerk sieren en de echte Taizésfeer oproepen. (Foto: )

Taizéviering is andere kerkbeleving

In een vorig artikel schreef ik over de Kleine Kapel Noetsele en hoe mensen op een andere manier bezig zijn met zingeving en hun kerkbeleving. Een andere ontwikkeling op datzelfde gebied is de opkomst van de Taizévieringen in Nederland. Ontstaan in het plaatsje Taizé in Frankrijk, heeft het door de jaren heen zijn weg over de hele wereld gevonden.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Nijverdal - Ik spreek met Gerben Pastink en Francien Kaljouw, in de Kleine Kapel, omdat Francien bij beide betrokken is. "De Taizévieringen worden in Nijverdal aangeboden vanuit de Vrije Evangelische Gemeente en de Protestantse Gemeente Nijverdal, in plaats van de reguliere avondviering," vertelt Francien. "De eerstvolgende is bijvoorbeeld op 8 maart in 't Vischnet, aan de Grotestraat. De daaropvolgende is bij een andere kerk. We doen ons best de sfeer van Taizé te evenaren in de kerk. We houden de lampen gedimd en alle bezoekers mogen een waxinelichtje aansteken."

"Zo gaat dat in Taizé zelf ook," vertelt Gerben. "Daar is elke zaterdagavond een grote dienst. Iedereen zit op kussens op de grond en de broeders zitten centraal tussen de bezoekers in. Vanuit het midden steken ze de kaarsen aan, te beginnen bij de Paaskaars. Je ziet dan een soort golfbeweging van licht door de kerk gaan, dat is zo'n aparte beleving."

Bijzonder karakter

De Taizévieringen hebben een bijzonder karakter en zijn heel anders dan de kerkdiensten die ik ken. "Er is geen grote preek," zegt Francien. "Wel een korte bijbellezing waarna iedereen tien minuten in stilte de woorden laat bezinken. Zo kunnen ze zelf ontdekken wat die zinnen voor hun betekenen. Iedereen haalt eruit wat op dat moment voor hem of haar van toepassing is."

Gerben knikt instemmend. "Tijdens de viering in Taizé staat er niemand voor de gemeente, zoals dat in een reguliere dienst wel vaak is. Alleen tijdens de bijbellezing staat er iemand voor, maar dat is puur omdat de bijbel op een specifieke plek ligt. De liederen die ze zingen zijn kort en eigenlijk meer gebeden op zang. De liederen zijn in verschillende talen en het is meer een herhaling van een paar regels. Daardoor zingt iedereen veel meer 'naar binnen' en komt tot inkeer. De hele viering is vooral gericht op het tot jezelf komen."

Stilte

"Stilte is misschien wel de belangrijkste factor van de viering," zegt Francien. "De mensen komen bij een Taizéviering in stilte binnen en na de bijbellezing is er een lang moment van stilte. Alles om de mensen tot zichzelf te laten komen, een moment van bezinning. De reguliere diensten praten we eigenlijk helemaal vol. Mensen komen pratend binnen. De kerk is een ontmoetingsplek, waar je ook de laatste nieuwtjes hoort en deelt. Daar is niets mis mee, maar het is dus een heel andere insteek dan de Taizévieringen."

Behalve de stilte en de kaarsjes maken ze bij Taizévieringen gebruik van diverse iconen, zoals een beeltenis van Christus aan het kruis, veelal uitgevoerd in oranje en goud.

Zelf ben ik niet zo kerks of gelovig ingesteld, maar als je de afbeeldingen ziet, ademt het inderdaad een sfeer van rust. En het is toch mooi dat verschillende kerken op deze manier de handen ineen slaan en kijken hoe ze de gemeenschap samen dát kunnen bieden waaraan behoefte is.

De eerstvolgende Taizé-viering is op zondag 8 maart bij de Vrije Evangelische Gemeente, in het Vischnet aan de Grotestraat. De viering begint om 18.30 uur, maar iedereen kan om 17.00 uur aansluiten bij het leren van de liederen en vervolgens gezamenlijk een broodmaaltijd nuttigen.

Taizéviering Nijverdal

Frère Roger begon zo'n 50 jaar geleden met deze vieringen in Taizé, Frankrijk. Van over de hele wereld komen vooral jongeren naar Taizé om daar een tijdje te leven in stilte en gebed. Ze ervaren het als een enorme verrijking en ervaren verbinding over de landsgrenzen heen. Gerben is er een paar keer geweest en is nog steeds onder de indruk hoe je met 6000 mensen om je heen rust kunt ervaren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden