De omwonenden van deze speeltuin verzorgen al jaren deze zandbak met speeltoestel. En de kinderen maken er het hele jaar volop gebruik van.
De omwonenden van deze speeltuin verzorgen al jaren deze zandbak met speeltoestel. En de kinderen maken er het hele jaar volop gebruik van. (Foto: A. van Ipenburg)

'Kinderen moeten meer buiten spelen'

Schrijven over speeltuinen en het onderhoud daarvan door de omwonenden leek me iets voor de lente, als het mooie weer doorzet en de kinderen lekker buiten gaan spelen. Dat veranderde allemaal toen de gemeente een brief stuurde naar omwonenden van een speeltuin op de hoek van de Zwaluwtong, Wintergroen, Leeuwenbek en Madeliefje.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Nijverdal - Rondom de jaarwisseling heeft iemand moedwillig het speeltoestel daar met vuurwerk vernield. De gemeente heeft er hekken omheen gezet, want het is niet langer veilig hierop te spelen. Heel triest natuurlijk, maar begrijpelijk. Wat niemand echter begrijpt is dat de gemeente de schade niet wil repareren en de schuld min of meer bij de omwonenden neer legt. Zij hadden beter op moeten letten en het moeten voorkomen.

Nou woon ikzelf direct aan het speeltuin en een paar jaar geleden werden bij ons de schommels met vuurwerk vernield. Wie het gedaan heeft? Geen idee. Waarschijnlijk net zo iemand als de persoon die het dit jaar heeft gedaan bij de Zwaluwtong. Het gebeurde ook niet op klaarlichte dag terwijl er allemaal mensen rondliepen. Wij hadden geluk en kregen nieuwe schommels. Voor een verdere verbetering van onze speeltuin hebben wij heel hard moeten lobbyen bij de gemeente en letterlijk flink de armen uit de mouwen moeten steken. Prikbosjes die een doorn in het oog waren, haalden we weg en op burendag plantten we met z'n allen nieuw groen in de perken. Deze perken onderhouden wij nu zelf en de speeltuin kreeg een flinke opknapbeurt met toestellen die weer aan alle eisen voldoen.

Het valt niet uit lucht

De maatregelen die de gemeente nu neemt met betrekking tot het eigen onderhoud van speeltuinen en plantsoenen komt niet zomaar ineens uit de lucht vallen. Al jaren sluit de gemeente deals met wijkverenigingen en buurten over het zelf verzorgen van de openbare ruimte. De meeste omwonenden die ik daarover sprak zijn positief. "Niemand is zo betrokken bij deze speeltuin als wijzelf," zegt een bewoonster van de Lisztstraat. Ze woont bij een van de eerste speeltuinen waar de bewoners zelf verantwoordelijk voor waren. "Dat is nu al heel wat jaren geleden. Onze kinderen speelden er toen nog volop, maar die zijn inmiddels praktisch volwassen."

Tijdens een gesprek voor een ander artikel kwam ter sprake, dat 'ze' in Haarle al jaren zelf het onderhoud van de plantsoenen doen. "Als bedankje kreeg iemand een kist met bloembollen en die hebben we met z'n allen in alle plantsoenen gezet. Dat betekent straks een grote, kleurrijke bloemenzee," zegt een van de betrokkenen enthousiast.

Het is dus niet per definitie iets slechts, deze insteek van de gemeente. Het lijkt zelfs een win-win situatie. Behalve als er sprake is van opzettelijk toegebrachte schade, die alleen de dader kon voorkomen. En de communicatie van de gemeente kan zeker een verbeterslag gebruiken...

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden