Richard, Arjan en Mischa (v.l.n.r.) hopen van De Soos weer echt die 'place to be' te maken die het voor hun ook was; een begrip voor de jeugd. (Foto: A. van Ipenburg)
Richard, Arjan en Mischa (v.l.n.r.) hopen van De Soos weer echt die 'place to be' te maken die het voor hun ook was; een begrip voor de jeugd. (Foto: A. van Ipenburg) (Foto: A. van Ipenburg)

'Soos moet weer dé place to be worden!'

Lang geleden, toen zij zelf de leeftijd van hun kinderen nu hadden, gingen Richard de Jong, Arjan Bosboom en Mischa Siccama elke week naar De Soos. Een begrip in Hellendoorn waar zelfs jongeren uit Nijverdal kwamen. Na 15 mooie jaren sloten zo'n dertig jaar geleden de deuren. De jongens van toen waren wel toe aan iets anders en Lucky, zaal Dijk en andere zaken werden verkend.

door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Hellendoorn - Nu zijn ze zelf vader van kinderen die een leeftijd bereiken waarop ze wel een avondje vertier kunnen gebruiken. Maar waar kunnen ze naar toe? Juist de kinderen van een jaar of twaalf tot vijftien hebben in Hellendoorn geen 'place to be' (al zijn ze natuurlijk meer dan welkom bij het gelijknamige jongerencentrum in Nijverdal).

Arjan lacht. "Ja, maar dat is toch echt wel iets anders dan de Soos hier. De Soos is echt bedoeld als een soort disco. Er is een dj die muziek draait, je kunt plaatjes aanvragen, vrienden ontmoeten en nieuwe vrienden leren kennen." Dat is inderdaad een andere insteek dan 'Place 2 be'. Het jongerencentrum is een plek waar de jeugd samen kan komen op verschillende momenten door week en soms op zondag.

Waarom ga je naar De Soos?

Een vraag die de heren het hele gesprek bezig houdt. Waarom gingen zij zelf naar De Soos? Waarom móéten de kinderen van nu er heen? Wat is er nou zo leuk aan De Soos? Dat valt erg moeilijk uit te leggen blijkt. "Je ging gewoon naar De Soos," zegt Richard en de anderen knikken instemmend. "Waarom gingen we? Omdat onze vrienden ook gingen, dat was gewoon zo."

"Als je een jaar of 16 bent, ga je naar Lucky," vult Mischa aan. "En zolang je op de basisschool zit, ben je nog echt kind. Ga je een keer naar de kinderdisco in het wijkgebouw. Maar als je in groep 8 zit en je voorbereidt op het voortgezet onderwijs, kom je in een andere fase van je leven. Mijn dochter is nu zo oud en ik merk dat ze verandert. Ze krijgen ook meer behoefte een avond van huis weg te zijn."

"Ja," vindt ook Arjan. "Op het voortgezet onderwijs verliezen ze hun vrienden van de basisschool soms wat uit het oog. Ze hebben dan wel intensief app-contact, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als elkaar in real life ontmoeten." Tja, dat vinden wij volwassenen natuurlijk, maar wij zijn niet met een smartphone in onze hand geboren...

"We gaan wel met de tijd mee," vervolgt Arjan. "De jeugd kan, net zoals in onze tijd, plaatjes aanvragen bij de dj, maar dan via de app. Het zou ook mooi zijn als ze de sociale media inzetten om de zaal vol te krijgen. Nu appen ze soms dat het niet echt druk is en daardoor blijven anderen misschien weg. Als ze nou appen dat het nog niet druk is, maar met hun vrienden erbij wel een stuk gezelliger, komen er misschien wel meer jongeren."

"Er zijn nog veel kinderen die niet weten wat het is, wat ze ervan kunnen verwachten. Ik hoorde wat kinderen zeggen dat ze wel wisten dat er Soos was, maar niet wát dat dan was. We moeten er dus veel meer bekendheid aan geven. Het is echt de bedoeling dat de kinderen komen en een gezellige avond hebben, met hun vrienden. De dj draait gave muziek, ze kunnen dansen en nieuwe vrienden leren kennen. En dat alles voor een paar euro."

Kom naar De Soos!

De Soos is elke eerste zaterdag van de maand, in de kelder van het Noaberhus, speciaal voor jongeren van 12 tot 16 jaar. Je betaalt een euro om binnen te komen en 1,25 voor drankjes (alcoholvrij, vanzelfsprekend). De deuren van De Soos gaan om 20.00 open en sluiten om 23.00 uur. Kom dus allemaal zaterdag 7 maart naar De Soos!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden