Milan en Denise: ''Straat kan wel wat gezelliger.'' (Foto: Gert Perdon)
Milan en Denise: ''Straat kan wel wat gezelliger.'' (Foto: Gert Perdon) (Foto: Gert Perdon)

Wat te doen met de Alexanderstraat?

De Willem Alexanderstraat is nu niet bepaald het gezelligste plekje van Nijverdal, daar zijn veel inwoners het wel over eens. Onlangs kwamen bewoners en beleidsmakers bij elkaar om na te denken over manieren om de straat een beetje sfeervoller te maken en een beter aanzien te geven.

Door Leo Polhuys

NIJVERDAL -  Bloembakken, meer groen, het beperken van de bevoorrading, de aanleg van een waterpartij, een sfeervolle aankleding met straatmeubilair, het spannen van doeken boven de straat... Er kwamen diverse suggesties los. Ook de winkeliersvereniging kwam met suggesties. Twents Volksblad ging de straat op om naar de mening van het winkelend publiek te vragen,Op een gure woensdagochtend blaast de wind door de Willem Alexanderstraat. Veel volk loopt er niet. Sommige winkels bieden een lege aanblik. Denise Rompelman is met Milan op stap geweest om inkopen te doen. De kleine Lieke ligt in de kinderwagen vrolijk om zich heen te kijken. ''Nieuwe schoenen,'' verklaart Milan trots, terwijl hij de dozen met daarin de nieuwe aankopen stevig vasthoudt. ''We komen hier niet veel,'' zegt Denise. ''Maar de straat kan inderdaad wel wat gezelliger. Misschien hoeft de hele straat niet op de schop. Met plantenbakken of bloemen kun je al heel wat doen. Bloemen bieden al gauw een fleuriger aanblik.''Milan oppert nog dat de verlichting misschien wat kan worden uitgebreid."

Leegstand

Ineke komt uit Rijssen en is af en toe in Nijverdal te vinden. Ze loopt met twee kinderen in de Alexanderstraat als haar wordt gevraagd hoe ze de straat beleeft. ''Ik vind Rijssen groener,'' zegt ze. ''Ik denk dat je de Willem Alexanderstraat ook wel wat sfeervoller kunt maken door groen aan te brengen. Geen bomen, want die staan er wel, maar bijvoorbeeld bloembakken, al hoop ik dan wel dat de jeugd er af zal blijven.'' Ineke ergert zich behoorlijk aan de leegstand in de straat. ''Het is wel verklaarbaar dat panden leeg komen te staan, want mensen bestellen massaal via internet en de fysieke winkels leggen het af. Ik bestel trouwens zelf ook via internet. Maar vervelend is deze ontwikkeling wel. Misschien is het ook een probleem dat de straat breed is. Als de panden wat dichter op elkaar zouden staan, zoals in Rijssen, wordt het allemaal wat intiemer en gezelliger.'' Ook de Nijverdalse Debby loopt met twee kinderen door het centrum van haar woonplaats. ''Ik kom hier niet zo vaak, maar wat er volgens mij ontbreekt zijn gezellige terrasjes waar je in de zomer met de kinderen lekker van een ijsje kunt genieten. Terrasjes maken de boel al snel levendig en gezellig. En als er dan ook nog een leuk muziekje in de straat klinkt, wordt het al een stuk sfeervoller. Ik geloof dat je zelf sfeer kunt maken, daar heb je ook niet direct bloembakken of een andere inrichting van de straat voor nodig.''

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden