Josephien Kok (links) en Fienie Willems bij de betonnen randjes aan de Koninginnestraat. Inzet: Fienie's verwondingen. (Foto: Gert Perdon)
Josephien Kok (links) en Fienie Willems bij de betonnen randjes aan de Koninginnestraat. Inzet: Fienie's verwondingen. (Foto: Gert Perdon) (Foto: Gert Perdon)

Valpartijen door varkensruggetjes

Blauwe plekken. Pijn. Een arm die niet gebruikt kan worden. Hulp in de huishouding. Allemaal gevolgen van de val die Fienie Willems en Josephien Kok uit Nijverdal maakten toen ze met hun elektrische fiets tegen de grond kwakten op de Koniginnestraat.

Door Leo Polhuys

NIJVERDAL - De oorzaak ligt volgens hen bij de 'varkensruggetjes', kleine, opstaande randjes van beton die de rijbaan voor auto's scheiden van het fietspad.

''Ze zijn bedoeld als bescherming voor de fietser, zodat automobilisten niet op het fietspad komen, dat snap ik wel,'' zegt Josephien. ''Maar in de praktijk pakt het allemaal verkeerd uit. Op 22 december ben ik 's avonds rond 20.00 uur in de motregen en bij ongeveer 22 kilometer per uur tegen de vlakte gegaan doordat ik tegen zo'n varkensruggetje knalde. Ik brak mijn schouder en had heel veel pijn. Ik mag nog van geluk spreken dat er geen auto achter me reed...''

Josephien liep een tijd met haar arm in het verband en was de afgelopen maanden niet mobiel. ''Mijn man moest me overal naartoe brengen. Zelf kan ik nog niet autorijden en ik durf nog niet te fietsen. Mijn linkerarm is nog niet hersteld. Ik ben laatst voor het eerst sinds 51 jaar met de bus geweest... Ik ben naar de gemeente gegaan maar die zei dat er niets mis was. De schade van 300 euro aan mijn fiets kon ik niet verhalen.''

Lezing

Onlangs ontmoette Josephien op een lezing Fienie Willems uit de Koniginnestraat. Zij heeft een paar weken geleden precies hetzelfde meegemaakt. Na een onfortuinlijke val brak ook zij haar schouder en haar rechteram is nog steeds bont en blauw. ''Ik kan nog steeds heel weinig zelf en heb thuishulp. Ik kan geen jas aantrekken en 's avonds om half tien word ik al in mijn pyama geholpen. Ik kan niet eens mijn eigen veters strikken of fietsen."

De vrouwen zijn met hun verhaal naar de krant gestapt omdat ze hebben gehoord dat meer mensen over de randjes zijn gevallen. ''Misschien kan de gemeente er toch iets aan doen, ze weghalen, of ze wit maken zodat ze duidelijk zichtbaar zijn. Dat zou al een stuk schelen.Het gaat ons om de veiligheid.''

'Heel vervelend'

Namens de gemeente Hellendoorn zegt E. Weusink het ''heel vervelend'' te vinden dat de twee vrouwen zijn gevallen. ''Ieder ongeluk is er één te veel, laat ik dat vooropstellen! Toch zijn deze ‘varkensruggen’ bedoeld ter bescherming van de fietsers. Ze liggen in de binnenbocht en we weten uit ervaring dat zowel automobilisten als vrachtwagenchauffeurs vaak de binnenbocht nemen. Daarmee rijden ze op de fietsstrook en is er kans op ongelukken. Met deze maatregel zijn zeker ongelukken voorkomen. Ik denk dan ook niet dat het verstandig is om ze zomaar weg te halen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden