Foto:

Tuinders 'overvallen' door bomenkap voor mountainbikeroute

Nijverdal - Tuinders aan de Jipkesbelt in Nijverdal werden onaangenaam verrast door een groep mensen die een strook bos naast de tuinen aan het kappen waren voor het realiseren van een moutainbikeroute.

Na onderzoek is gebleken dat Landschap Overijssel en de gemeente Hellendoorn deze procedure samen hebben gevoerd. Tuinvereniging De Jipkesbelt is hierover vanuit de gemeente Hellendoorn en het Landschap Overijssel niet geïnformeerd.

De vereniging heeft in het verleden juist een aanzienlijk stuk land moeten inleveren ter behoeve van een ecologische zone langs de Regge. Daar was niet iedereen over te spreke,n maar het land is inmiddels uitgegroeid tot een prachtig stuk bos waar veel zeldzame soorten hun intrek hebben genomen. Zelf dragen de tuinders geheel vrijwillig bij aan de zone door bijvoorbeeld wildbloemen te zaaien voor de bijen.

Door dit rustgebied (en vlak voor het broedseizoen) wordt een mountainbikepad aangelegd. Het bestuur van de tuinvereniging vindt dat er met mountainbikers zelf niets mis is: "maar de dieren zullen door alle rumoer hun huidige habitat verlaten, om nog maar niet te spreken van mogelijk zwerfafval."

Zonder medeweten van Tuinvereniging De Jipkesbelt blijken dat deze plannen al twee jaar geleden zijn gesmeed. Het bestuur werd dus ook overvallen door deze besluitvorming.

Naar aanleiding van deze gebeurtenissen heeft de voorzitter, Yilmaz Tamer, maandag 17 februari contact gehad met de gemeente en het Landschap Overijssel. Na contact met Herman Pronk van de Wilgenweard, de initiator van de route, is afgesproken dat de werkzaamheden tot nader order stop zijn gezet.

Het bestuur heeft inmiddels met alle betrokken partijen gesproken en besloten is dat de tuinvereniging betrokken zal worden bij de procedures rondom deze mountainbikeroute.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden