Frank en Alphaville na het behalen van hun 'gouden hattrick' bij de Europese kampioenschappen. (Foto: Frank Hosmar)
Frank en Alphaville na het behalen van hun 'gouden hattrick' bij de Europese kampioenschappen. (Foto: Frank Hosmar) (Foto: Frank Hosmar)
Sport

Sportman van het jaar: Frank Hosmar

In een vol Noabers werden zaterdag 8 februari dé sporters van de gemeente Hellendoorn bekend gemaakt. Nu de namen bekend zijn, leek het ons leuk de sporters eens wat uitgebreider aan onze lezers voor te stellen. Waarom hebben juist zij gewonnen? Wat betekent het voor ze?

Door Annemieke van Ipenburg/Tekststroom

Hellendoorn - Eerste in de reeks is Frank Hosmar, paradressuur ruiter. Toevallig kreeg ik hem als eerste te spreken, het had net zo goed Arenda of NKC'51 kunnen zijn. Wat ik mij tot dat moment niet realiseerde, was hoe goed Frank eigenlijk is. Het verbaasde mij ook enigszins dat iemand vertelde dat Frank de prijs al voor de zevende keer op rij won.

"Dat is niet waar, hoor," lacht Frank. "Ik ben nu voor de zesde keer sportman van het jaar geworden en het is de vierde keer achter elkaar." Dat begint toch bijna een gewoonte te worden, is het dan nog wel leuk? "Ik vind het nog steeds een geweldige eer. Sommige mensen vinden het heel vanzelfsprekend dat ik altijd maar win, maar dat is het voor mij zeker niet. Het wordt nooit gewoon. En het is geweldig om op dat podium te staan. De sportverkiezing is echt leuk opgezet en door de inwoners te laten stemmen, betrekken ze die er ook bij. Prachtig dat ze dit doen."

Meedoen om te winnen

"Ik wil wel altijd winnen. Als ik niet win, ben ik echt teleurgesteld. Het betekent wel dat ik mezelf steeds meer druk op leg, om toch weer die prestatie te leveren. Om toch weer in het Nederlandse team te komen voor de internationale kampioenschappen en Paralympics." Vanaf 2009 maakt Frank deel uit van het Nederlands team en heeft diverse gouden, zilveren en bronzen medailles bij elkaar gereden. Zo werd hij vorig jaar drie keer Europees Kampioen, wat hem de nominatie voor sportman van het jaar opleverde. "Als er geen rare dingen gebeuren, maak ik dit jaar weer deel uit van het team. Daar ga ik in ieder geval hard voor trainen. Na de Spelen in Rio wilde ik eigenlijk al stoppen, maar ben ik toch door gegaan. Dit jaar wordt wel echt mijn laatste jaar op wereldtopniveau. Het zou mooi zijn als ik dan toch nog die gouden medaille in de wacht sleep..."

Alphaville geniet

"Natuurlijk ben ik voor de winst afhankelijk van mijn paarden. Gelukkig geniet Alphaville altijd enorm van grote toernooien en doet hij extra zijn best, speelt met het publiek. Maar het blijft toch een levend wezen, met af en toe een dwarse bui."

Sportverkiezing Hellendoorn

De Stichting Sportverkiezing Hellendoorn geeft alle sporters elk jaar de gelegenheid te strijden voor de titel 'Sportman/-vrouw/-team/-talent'. Verenigingen en sporters kunnen zich hiervoor aanmelden, waarna iedereen kan stemmen op de kandidaten van de longlist.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden